Wednesday, May 18, 2011

Nasi Kuning + Sambal Nenas HSH + Gulai ikan tongkol + Acar

Buat lagi Nasi Kuning nih semalam...sempena cuti hari wesak semalam...heheheh...byk kali dah buat nih...mesti korang tau dah resepi gerangan siapakah ini....yg telah menjadi kegemaran kami sekeluarga....jom pegi SINI kalu nak tgk resepi yer...tp kali ni lieza gandingkan bersama Gulai Ikan Tongkol dari K.Nor juga..

GULAI IKAN AYA@TONGKOL (Gulai Nasi Kuning/Dagang)
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 ekor ikan aya@tongkol
3kpg asam keping
sedikit garam
air secukupnya

Bersihkan ikan aya dan potong.
Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
Air hendaklah melebihi paras ikan.
Masak dgn api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.

Bahan2 kuah:
4 sudu besar cili mesin
7 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1in halia *
1in lengkuas *
1in kunyit hidup * ( * diblend )
3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang - yang ni lieza tak der..lieza guna kari biasa.
2/3 cawan santan fresh/pekat
4 cawan air
air asam jawa
sedikit belacan ~ optional
nisan/gula melaka
garam
sedikit gula
7 - 9 bj cili padi
minyak

Bahan penumis:
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yg dah dimasak tadi.
Renih lagi kuah hingga kepekatan yg disukai.
Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.

* ikan aya lebih sedap direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam2 tu meresap ke dalam isi ikan.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah diletak dlm gulai ni. nanti rasa gulai lagi sedap :)

Dan juga lieza gandingkan bersama Acar seperti yg dibawah ni...klik SINI utk resepi yer..sbb dah byk kali juga lieza buat nih...

Utk Menambah kepowerannya lagi lieza buat Sambal Nenas dari Kak Ummi Home Sweet Home ...lieza nak share juga resepi sambal ni yer Kak Ummi...fuhh sedappp..

SAMBAL NANAS HSH
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 5 tangkai cili merah - buang biji dan potong kasar
  • 1/4 biji nenas madu - ambil empulur lembut sekali, potong kecil2
  • 2 inci belacan yang dibakar
  • 2 - 3 sudu besar gula
  • garam kasar secukup rasa
  • sedikit air untuk kisar
Cara-Cara:-
  1. Masukkan semua bahan kecuali nenas ke dalam blender dan kisar kasar sekejap.
  2. Kemudian masukkan nenas yang dipotong2 tadi dan kisar lagi...jangan terlalu halus.
  3. Seimbangkan rasa, dah hidang dengan nasi Mandhi, nasi minyak or nasi tomato pun sedap.

5 comments:

tun_telani said...

aduh.. walaupun dh kenyang perut tiba2 berkeroncong nengok niii.. tgk gulai ikan aya tu teringat kt nasi dagang.. sambal nanas tu mmg x penah nengok. blend terus ek nanas dia.. wah, menarik.

Ezadlieza said...

Tun...tu ler dah merantau jauh ni kalau tingin jer kena wat sendiri kan...
aah ler tun sambal nenas ni blend jer..tp masa blend nenas jgn halus sgt...sedap samabal ada manis2 nenas...

rafidah rooshdi said...

kak liza, nasi kunign mmg mengancam la... tp lum sempat nk cuba lg... nak kena jugak cuba nih... every time akak post je, mesti cm terliur je... hehehe...

Ummi said...

Assalamualaikum Lieza, waaaaaaaaaaaaaaaahhh tu dia menu dia...siap dgn sambal nenas segala...fuuuhhh, mesti 3 pinggan kalau dpt kat akak...melantaks sakan nnt..hahahhaha, thanks for trying that sambal nenas eh..!

Ezadlieza said...

Fid....ada blog rupanya yer....buat ler nasi kuning nih...mmmgg sedap simple jer nak buat pastu tak jemu makan...

Kak Ummi....mmg sedap ler sambal nenas nih...tak pernah terpk bole buat gini....kalau akak 3..lieza lak 4...hukhukhuk