Wednesday, April 6, 2011

Acar Terung Bakar

Rajin sungguh hari ni...byk menu hehehehe...kali nih terung ni lieza buat Acar pulak...ternampak resepi ni kat MyR dari Mrs RJ1976..kebetulan ada lg terung 2 btg yg dah hampir layu layat kat freeze tu...jadi beracar ler pulak terung ni...sedap sedap sedap bole terima ditekak kami...letak cili padi sebanyak yg mungkin...perghhhh...meh ler kita tgk resepi nya yer...lieza minta izin nak copy...thanks pada penyumbang resepi.

Bahan-bahan ( utk 3 orang makan )

  • 1 Biji terung
  • 1 biji tomato
  • 1 biji bawang merah
  • 4 biji cilipadi (klu mau pedas lg,blh tambah)
  • 3 biji belimbing buluh- tak letak sbb takder stok
  • sedikit air asam jawa
  • garam, gula & perasa

Cara-cara

  1. Mula2 bakar terung hingga masak, pastu buang kulit & cincang. Boleh jugak hiris terung bulat2 pastu panggang diatas pan, terbalik2kan sampai masak pastu cincang.
  2. Cincang tomato, bawang merah, belimbing buluh & cilipadi.
  3. Masukkan air asam jawa, garam, gula & perasa. boleh jgak tambah air sedikit.
  4. Masukkan terung bakar yg telah dicincang tadi, gaul semua bahan. rasa mana2 yg kurang, klu kurang masam tmbh asam jawa @ air limau @ perahkan limau kasturi.

No comments: