Wednesday, April 6, 2011

Hati/Pedal Ayam Goreng Cili Kering

Baru hari tu tgk resepi ni kat dapur K.Nor Secubit Garam..pas tu dok terpk lama sudah tak masak hati ayam nih...tup tup tup weekend hari tu Mr. Hubby beli Hati Ayam...mcm tau2 jer tau...bila dah beli hati ayam tu...dah terpk nak masak style yg mcm K.Nor buat tu..hmmm apa lagi hari ni lieza masak ler...respon dari Mr. Hubby sedap katanya...kena tanya die ler sbb tukang masak tak makan hati ayam maupun hati lembu...nape yer...entah ler...jadi dgn ini kan K.Nor lieza nak copy dan nak share juga kat sini yer...terima kasih yer K.Nor..asben lieza suka menu nih...

HATI/PEDAL AYAM GORENG CILI KERING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
7 - 9 ketul hati/pedal ayam
air secukupnya
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihirs
1/2in halia ~ dihiris
9 biji cili kering ~ dihiris
2 tangkai daun kari
2 sudu besar kicap
sedikit garam
sedikit gula ~ jika suka
minyak

Cara:
Rebus hati ayam hingga masak. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bahan2 yg dihiris.
Goreng hingga wangi dan masukkan daun kari.
Masukkan kicap, garam dan sedikit gula (utk mengimbangkan rasa masakan)
Masukkan juga sedikit air. Kacau.
Goreng hingga sedikit kering,padamkan api dan hidangkan panas2.

5 comments:

K.Nor said...

salam lieza, alhamdulillah.. tak sangka hb lieza suka ya.. mekasih sudi try :)

Sofea said...

akak pun dh buat resepi k.nor ni..simple tapi sedap..!

Chik Mimi said...

happy birthday lieza ooo lieza tak makan hati ayam ye akak pun baru jugak belajar2 hehehe

Ezadlieza said...

K.Nor...salam kembali...alhamdulillah kak mmg sedap...lain dari biasa....

Kak Sofea...betul kak simple dan sedap..

Chik mimi...thanks kak...eehhh akak pun tak makan yer...lieza try juga kak tp tak leh masuk...rasa pelik hati nih...

Nieza said...

sedapnya!..nieza suka mkn ni...tapi hubby lak tak suka selalu kena abiskan sorang jer...huhu