Wednesday, March 2, 2011

Udang Lemak Jintan

Udang lemak jintannn...udang lemak jintan ....udang lemak jintaaaannnnnnn,,sape mau angkat tangannnn....hadoiiiiii...makan kalau tak hengat maunya kami laki bini ni nak menambah nasi...tp sabar sabar...berhenti sebelum kenyang itu ler prinsipnya....
Menu kali ni mmg sedap tau...mmg berbaloi lieza cuba resepi Kak Ummi Kuantan nih dan mmg patut juga masuk kat majalah Jelita pun...dari segi rasa mmg ada kelainan dari biasa..ini turut diakui Mr. Hubby..sedap katanya...apalagi kombang ler idung ni kan...bila org puji...makin rajin ler nak mencuba resepi2 teman2 blogger ni...btw...Tahniah dan terima kasih buat Kak Ummi..


Utk resepi ni lieza ternampak K.Nor Secubit Garam yg telah sudi berkongsi bersama resepi dari Kak Ummi yg diambil dari majalah jelita keluaran March tu.....thanks K.Nor sbb sudi juga sharekan resepi ni kat dapur K.Nor...psstttt lieza nak cari juga ler majalah ni utk simpanan...oh ya K.Nor...lieza nak juga panjangkan resepi ni kat dapur lieza juga yer...muahhhh...

UDANG GALAH LEMAK JINTAN
resipi : Ummi Kuantan
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
1/4 bj nanas muda ~ k.nor guna 7 bj belimbing buluh
sedikit minyak masak
2 cawan santan cair
4 ekor udang galah/udang besar ~ k.nor guna udang biasa - lieza pun guna udang biasa
sedikit garam
1 cawan pati santan
4 bj cili padi ~ dibelah dua
6 biji cili merah ~ dibelah

Bahan ditumbuk halus:
2 sudu teh jintan manis
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm kunyit hidup

Cara2:
Potong nanas kecil2 dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kaserol dan tumis bahan tumbuk di atas api perlahan. Kacau hingga wangi.
Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
Bubuh nanas dan udang galah, kacau.
Masukkan garam bersama pati santan, cili padi, cili merah dan kacau hingga mendidih.
Angkat dan hidang.

8 comments:

K.Nor said...

ooo sama la kita ya, guna udang tak galah :)

Ummi said...

Salam Lieza....waaaaaaaaaaaahh dah cuba eh...thanks..! Harap suka yea...xpa la udang x galah pun...janji rasa kuah lemaknya tu yg best kan...mmg asal akak nak letak resepi dulu nak guna belimbing, tp kebetulan cari satu pasar tani, xda...x da musim kot masa tuh...tu tukar nenas...apapun thanks atas kesudian..happy cooking..!

Ezadlieza said...

tu ler k.nor..udang tak galah jer ada nih...esok2 kita try udang bergalah lak yer..

Ezadlieza said...

K.Ummi...mmg suker..kuah lemaknya lain dari yg lain kak...kebetulan hari tu lieza ada beli belimbing nih,,,tu yg terus buat tu...uishh sedap kak...esok2 lieza nak try juga dgn udang galah...terima kasih juga kat akak sudi berkongsi resepi nih..

Chik Mimi said...

liezaaaaa nak jugak best ni,kalau makan dengan sambal belacan confirm bertambah 2-3 pinggan

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Jelesnya. Bila le saya nak siapkan homework yang ni.

Nieza said...

assalam kak, sedapnya nieza suka ler msk lomak ni lagi pedas lagi sedap ni....byk dh tertinggal n3 akak yg sedap2 sorryla kak lately bz pastu kurang sihat skit tu yg tak ada mood nk bw...tq atas ingatan akak yer...lap u..:)

Ezadlieza said...

W'Salam semua...

Chik mimi...akak mmg besh giler...plus sekali dgn telur masin perghhh...

Kak Sam....cpt ler siapkan homework ni together gede...

Nieza..masak lomak ni kalu podeh lg sedapkan...alahai kurang sihat yer...takpe rileks dulu yer...akak sentiasa ingat...lap u 2...