Hari ni goreng lagi tempe rangup ni..mmg dah ketagih makan tempe goreng bersalut nih..mmg rangup dimakan panas2 oppppppsss chop chop...bukan ler panas yg baru diangkat dari kuali tu yer nanti melepuh lak bibir tu kang..sapa yg susah..akakkkkkk juga..
Resepi ni lieza ikut style dari Cikgu Hana Jawa (jawa ler pulak sbb dia dah balik mesia dah tak dok jepun lg dah)ampun yaaaa Hana...jom ler tgk resepi nih...adoooiii kapla tgh berat ler pulak...KLIK SINI utk n3 lieza yg lepas..tp takpe lieza copy semula ler..
psssttt tempe ni makan dgn sambal kicap yg pedas2 perghhh sedap..
Resepi ni lieza ikut style dari Cikgu Hana Jawa (jawa ler pulak sbb dia dah balik mesia dah tak dok jepun lg dah)ampun yaaaa Hana...jom ler tgk resepi nih...adoooiii kapla tgh berat ler pulak...KLIK SINI utk n3 lieza yg lepas..tp takpe lieza copy semula ler..
psssttt tempe ni makan dgn sambal kicap yg pedas2 perghhh sedap..
- 5 keping tempe
- 1 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 sudu besar ketumbar
- 3 ulas bawang putih
- serbuk kunyit
- sedikit garam dan air
- BHN UTK SAMBAL KICAP
- segengam cili padi- leh tambah cili merah utk kurangkan pedas
- 2 ulas bawang putih
- gula
- kicap - hana gune jalen manis
Cara-cara
- Potong nipis tempe. Serongkan sedikit.
- Tumbuk bwg putih dan ketumbar.
- Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga macam batter nak goreng pisang.
- Panaskan minyak, renjiskan sedikit adunan tepung.
- Celupkan tempe ke dalam adunan tepung. kemudian goreng hingga kekuningan.
- Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Masukkan dlm mangkuk dan buh kicap. Cicah dengan tempe goreng tadi.
No comments:
Post a Comment