Wednesday, March 23, 2011

Egg Tart ...Tat Telur



Sebenarnya lama sudah teringin nak makan Egg Tart ni..tp pk 2 hingga 10 kali nak membuatnya...pertamanya....mesti Muaz nak tido sambil nak ngemping...kang kul brape nak siap...keduanya rajin ke nak buat nih....arggghhhh kalau pk mmg tak jadi...buat jer ler lieza...amik koooooo....dah siap ponnnnn...dah siap adun doh..mmg betul bagai dikata Muaz nak ngemping sambil bercakap...NAKKKKKK NAKKKKKK (nak apa tu mesti korang tau punya kan) kena layan die dulu sampai tido...baru ler lieza sambung semula operasi mengetart....alhamdulillah siappppp...
resepi egg tart kali ni lieza amik dari MyR juga iaitu dari zlinda_mz kalau dulu punya egg tart lieza guna resepi dari Hanis MyR..(klik sini) tp kali ni saje jer nak cuba resepi org lain..alhamdulillah kejadiannya amat disenangi tekak...dan mata yg memandang...apa kata kita salin resepinya dulu yer...salin dan copy...

Bahan-bahan ( utk satu bekas tart yg besar tuh ) lieza guna bekas kecik jer

bahan utk crust :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon garam
  • 1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2 utk menyenangkan bila digaul dgn tepung)
  • 2 biji telur
bahan utk filling :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan air
  • 1 tbs tapung kastard
  • ½ tsp vanilla essence

Cara-cara

  1. Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  2. Masukkan butter. Sebatikan.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. buat hingga menjadi bentuk doh.
  4. Cara utk buat filling dia pulak : Pukul gula dan telur.
  5. Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  6. Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  7. Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau!
  8. Selamat menjamu selera!
##### utk filling tu lieza masuk jer dlm blender kisar jer...peh tu sebelum tuang filling tu lieza cucuk2 dgn garfu dulu doh yg dah di tekan tadi...lieza bakar 20 minit atau sampai masak ler.

5 comments:

tun_telani said...

kak lieza. sedapnyer!!!!!!!!!!! tun suka makan nih.. nak 5-6 ketol...

Nieza said...

Salam winduuuu kak liezaaa...haha lama tak singgah sini mcm2 ada...sedapla tart ni kak ...nieza suka ler...tapi malas nk buat la tapau ler skit...hehe btw happy belated birthday yer kak lama tak bw tak tau birthday akak dh terlepas...semoga dimurahkan rezeki selalu dan happy-happy selalu yer kak:)

Ezadlieza said...

Tun....meh ler sini tun..kita makan sesama yer..byk lg nih..

Nieza...salam windu juga...meh akak banje tart yer...thanks nieza for the wish..harap2 gitu ler..

K.Nor said...

rajinnyer lieza mengetart telur.. k.nor dah lama betul tak buat

Ezadlieza said...

K.Nor...heheheh rajin sbb nak makan puas2 ler ni k.nor..tu yg tak pk apa tu..start terus enjinnya.