Monday, March 23, 2009

Egg Tart

Ni resepi Egg Tart yg pernah aku tepek gambo jer dulu..sbb tak dan nak letak resepinya masa tu....mehhh...tgk resepi yer..sumber Hanis dari MyR..

Bahan-bahan

  • PASTRY
  • 200g butter
  • 80g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
    FILLING :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
  4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
  5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
  6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.

*Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.

2 comments:

Anonymous said...

Nanti kalau kami datang ke sana, nak cuba ya

Lieza said...

bolehhh...jer...berehhhh..berehhh