Thursday, February 17, 2011

Fettuccine Seafood Marinara

Hari ni tak mau makan nasi ler...sbbnya Mr. Hubby berada di luar kawasan liputan..maknanya tak berselera sgt ler lieza nak makan nasi sesorang nih...terpk nak masak apa..last2 terpana dgn Spagetti Seafood Marinara dari K.Ayu nun di S'pore...
Inilah pestime lieza buat berseafood bagai...kebiasaannya dan selalunya lieza buat bolognise(tul ke spelling tu).sesekali buat camgini memang enak sekali...alhamdulillah Enas pun suka makan sbb Enas ni teramatlah susah nak makan kalau makan nasi 3 4 suap dah kenyang berbanding pula dgn Eryna yg suka mkn nasi tapi bila masak camni dia makan udangnya jer...Eryna ni mmg tekak melayu..mcm mana pun nak makan nasi...makan roti pun nak cicah air jer..huhhh mcm2 kerenah anak2 ni...belum Muaz besar lagi..
Aiseyyy jauh lak melalut ni..buat K.Ayu..lieza nak copy resepi ni yer...next time bole lieza buat lagi...mmg sedapppp...

ngredients:-
1 packet spaghetti
some olive oil
salt
water
Boil all the above till al dente and drained.

Sauce:-
1 small bottle PREGO' tomatoes sauce + 1 bottle water(same bottle) or more
1-2 tomato diced/chopped
1 carrot shredded
1 big onion diced
2 garlics diced/chopped
1 capsicum diced-(optional)
1 small can button mushrooms slice
some medium prawns
some squids
$2 lala-(or mussels,optional)
1 tbsp chili powder-(optional kalau nak pedas)
2 tsp Italian herbs
1 tbsp pepper
1 tbsp black pepper
1 cube chicken stock
salt to taste
oil

mozzarella cheese shredded sprinkle on top
cheddar cheese shredded sprinkle on to
parmesan cheese sprinkle on top

Method:-
Heat oil and saute garlics, add in onions and stir till soft. Add in carrots,capsicum, and stir well. Add in chili powder,pepper,black pepper, Italian herbs,chicken cube and stir. Add Prego sauce, mushrooms,prawns, squids and lala and stir well. Add in water to estimate how much runny preferred, if wants thick then less water. Add salt let simmer for a while and turn off heat.
Pour onto boiled spaghetti and sprinkle with mozzarella, parmesan and cheddar cheese. Ready and serve hot

##Lieza hanya letak cheddar cheese jer


5 comments:

Ayu said...

Assalam lieza,
hehe..samalah macam anak2 akak, macam2 kerenah ..
yang satu suka yang satu tak suka pulak..
hehe..dah jadi dah seafood sauce ni yer..udang tu kalau anak2 akak kena kopikkan..kalau tak dia orang tak makan..sabor ajelah..baik yg eldest hingga ke youngest..shukur lieza, suka..thanks sudi cuba recipe yang tak seberapa ni ya..

Ezadlieza said...

w'salam k.ayu...
Betul la kak..kekadang kita terpaksa juga ikut kerenah anak2 ni kan...mcm2 kan..nasib juga ayah tak byk kerenah..kalau tidak keras lieza dok dapur..hehehe..btw kak thanks sudi share resepi..mmg sedap..lieza suka.

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
alamak lidah dah terbelit le baca tajuk ni

Nieza said...

assalam kak..sedapnya!..saya suka ni..:)

Ezadlieza said...

K.Sam...w'salam...akak bukan setakat terbelit lidah dgn gigi sekali jd longgar bila nak sebut..huahuahua..

Nieza....w'salam..mmg sedap nieza..akak pun pestime buat camni..