Tuesday, January 25, 2011

Sotong dan Udang Bersos Plum


Wahhhhh...meriah sungguh yer....sebenanrnya menu dah berminggu buat dan selama tu dah berkali2 lieza buat...tp kan tak sempat nak berN3 tetiba Pak Lappy ni kena masuk wad....sbb apa???? hmmm nak tau...si Muaz tepuk punya ler kuat sampaikan ada benda yg longgar..tetiba skrin terus gelapppp gulitaaaaa....masuk ler wad tp alhamdulillah bukan wad kecemasan...hehehe...

Berbalik pada citer menu ni kan...mmg sedap wooooo...sehingga menjilat jaliiiii....kalau K.nor buat memula Udang pas tu Sotong...sampai kat lieza campur kan teruihhhhh...udang dan sotong...sedappppp marbeles resepi ni....dgn tak berapa malu ler kan lieza copy ler resepi ni dari dapur K.Nor Secubit Garam yg resepi asal dari blog CMG.


UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.


#### Utk resepi ni lieza juga tambah cili padi nak bagi pedas...tak letak btg leek takder stok..letak cili besar jer merah dan hijau..

7 comments:

K.Nor said...

amboi... 2 in 1 !! hehe.. kuali tak jilat kan.. hehe

Ezadlieza said...

K.Nor....lieza hampir2 nak jilat kuali doh..hahahha

ady said...

salam

nampak berselera sungguh..

izahdaut said...

uikk...dah masuk sini dah menu ni..nak kena tayang gak ni..buat jugak ni utnuk dinner..memang best gilerrr

Ezadlieza said...

Ady...mmg sedap cuba laaa,,

Izah...hehehe tetiba kuar jer menu ni yer...tp kan mmg best giler kan...akak dah 2 3 kali buat..nyumnyum

hana said...

gelak nk mati aku baca cter buah ke+pala ko tuh! hahaaa ltk sket ajer yg piung kedengung apatah lg sebijik ngan kulit2! kahkahkahkahh..

wehhhh muazzzzz! makin tombam ko yer! darwish tak leh lawan ar coz dier da kurussss! haha..... Sotong bungkus satu bukk!

Ezadlieza said...

Hana...masalahnya bukan jer sebiji aku letak...tp ikut resepi tu letak buah keras 5 biji...aku pun bantai ler 5 biji sekali...bila makan terasa ler kulit2 yg tak hancur tu...huahuahuahua...

Muaz ni esok2 kalau dah lasak kurus juga nih...lelaki ler katakan...