Haaaaa...amik ko...masa kat umah PIL..(Mertua yer).buat kuih pau guna resepi dari CMG...mmg gebu mcm nama tuan empunya resepi juga..gebu dan gebu...lembut jer..
Resepi ni lieza copy dari blog teruna yg femes tu...yg rajin masak sapa lagi kalau bukan CMG a.k.a Mat Gebu tu...jom klik SINI utk lihat resepi asal dari tuan punya dapur yer atau pun bole tinjau juga kat MyR pun ada juga bole tgk komen2 teman2 yg dah cuba buat.
Bahan-Bahannya :-)
240 g tepung Hong Kong/Tepung halus/tepung waterlily/tepung pau
1 camca teh Double-Acting baking powder
1 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan, kacau hingga sebati)
Inti kacang merah secukupnya atau pun ikut kegemaran masing2
Cara membuatnya :-)
- Satukan tepung, yeast, garam dan double-acting baking powder dalam satu bekas, gaul hingga rata. Tuang bahan yang disatukan sedikit demi sedikit hingga habis dalam adunan tadi sambil digaul hingga menjadi doh.
- Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan kenyal (lebih kurang 15 minit). Masukkan dalam bekas lain, tutup permukaannya dengan plastik cling dan biar 45 minit hingga doh naik sekali ganda.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan di atas kecuali "inti" ke dalam bread maker, pilih setting for dough dan tekan. Biar hingga siap.
- Keluarkan doh, uli sekejap dan bagi kepada 10 bahagian (kurang lebih 40 g setiap bahagian) dan bulat2kan. Ambil satu, leperkan dan isi inti, tutup kemas dan bukat2kan, letak atas kertas minyak yg telah dipotong 2 inci x 2 inci dan sapu dgn sedikit lemak sayur. Buat hingga siap.
- Rehatkan 25 minit dan kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan boleh dihidangkan panas atau pun suam...Selamat mencuba
*** utk resepi ni kami gandakan sampai sekilo tepung...jadi bahan2 lain pun digandakan juga...dan uli pun menggunakan BM.
No comments:
Post a Comment