Ishhh apa kebenda tu...somtam...ni kes terliur tgk kat umah K.Ayu Singapore tu...menu ni dah 2 3 hari yg lepas....tak sempat nak update apa pun...hari ni baru ada kelapangan yg byk sikit...
Somtam ni dulu2 lieza pernah ler makan...masa tu g makan kat Kg. Baru KL..lama dah tu..masa bujang2 slalu juga pegi ke situ...suka sgt dgn menu nih...dah bertahun2 tak makan...tetiba tgk K.Ayu ada post N3 somtam..apa lagi...teruja bebenor dan dan pegi rembat betik muda...haaa amikkk koooo..tp rembat kat kedai nooooo...bukan rembat kat umah orgggg...hikhikhik.Oppppss K.Ayu...lieza copy resepi yer...bole juga klik SINI dapur K.Ayu Singapore yer...
Sumber asal : Arah kurniamu
Ingredients:-
Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
Somtam ni dulu2 lieza pernah ler makan...masa tu g makan kat Kg. Baru KL..lama dah tu..masa bujang2 slalu juga pegi ke situ...suka sgt dgn menu nih...dah bertahun2 tak makan...tetiba tgk K.Ayu ada post N3 somtam..apa lagi...teruja bebenor dan dan pegi rembat betik muda...haaa amikkk koooo..tp rembat kat kedai nooooo...bukan rembat kat umah orgggg...hikhikhik.Oppppss K.Ayu...lieza copy resepi yer...bole juga klik SINI dapur K.Ayu Singapore yer...
Sumber asal : Arah kurniamu
Ingredients:-
- 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer-(Ayu gantikan dengan 2 biji mangga hijau muda ) - lieza sagat betik muda
- 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
- 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
- 3 ulas bwg putih size kecik
- 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
- Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
- 5 biji cili padi atau kurang atau lebih-(ni mesti lebihlah baru kick)
- 1 biji lime perah ambil jusnyer
- Air asam jawa ikut selera-(Ayu tak letak sebab dah masam) - lieza pun tak letak
- 4 biji ceri tomato - lieza tak letak
- 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok - lieza guna gula apong a.k.a gula melaka
- 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
- Ajinomoto>>org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni-(Ayu letak secubit aje)
Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
2 comments:
aduhai lieza, kecur balik akak bila sebut somtam - ya ma muang ni..heheh..nak cari lagi mangga/betik muda..heheh..
salam aidil adha juga buat lieza & family ya..
nak jugak...mek ika kata tuko epal sedap jugak kot..kat umah ni yg ado nyer epal jekk...ishh ishh shhh...nampak sedap tuuu
Post a Comment