Tuesday, November 16, 2010

Daging Hitam Manis Berempah K.Nor

Daging lagi hari niiiii...yehaaaaa....Daging Hitam Manis Berempah...rasa tak tau nak ckp camner...yg pasti mmg sedap...ratah2 camtu pon sedapppppp....hmmm rasanya skrg lieza dah tau nak masak apa dgn daging2 nih...kalau dulu taunya rendang, kari, kurma...daging masak biasa2 jer....skrg...perghhhhh....dah byk idea nak godek2 dgn daging nih....terima kasih tak terhingga buat rakan2 bloggers yg tidak pernah lokek berkongsi resepi2 yg marbelessss....

Berbalik pada Daging Hitam Manis Berempah ni yer puan puan...lieza amik resepi ni dari dapur K.Nor Secubitgaram...seorang Ibu yg rajin benor ke dapur...setiap kali N3 masakannya pasti menguit2 perasaan ingin mencobaaa...tak caya pegi ler tgk...org kata tgk pun dah telan ayor liuq nih...pas tu semangat sentiasa berkobar nak try uji test...cuma kadang tu keadaan tak mengizinkan...nanti laaa...tunggu Muaz kasi besar sikit, mcm2 Ibu nak cuba buat...byk list yg tertunggak nih...berjela jela dah...woittttt..panjangnya cite ko lieza weeeiiii.....ok la shortcut yer..jom tgk resepi daging ni...buat K.Nor...lieza nak copypes yer resepi ni...thanks buat K.Nor...muahhhhh sedap sedap mmmgggg sedap...lieza suker....

DAGING HITAM MANIS BEREMPAH

Sumber Dari : K.Nor Secubitgaram


300gm daging batang pinang ~dihiris nipis dan toskan

bahan A
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu teh serbuk lada hitam ~ lebihkan jika nk lebih pedas
~~~~~~~~~

2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
1 bj cili merah ~ dihiris
1 bj tomato ~ dipotong 6 atau 8
minyak
~~~~~~~~~

bahan B
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka atau perahan limau nipis

Cara

Gaul daging dgn bahan A dan perap lebih kurang 1/2 jam.
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih dan halia.
Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 dr bawang besar dan cili merah.
Goreng seketika hingga wangi dan masukkan daging yg dah diperap tadi.
Kacau2 daging dan goreng lebih kurang 10 min hingga air daging keluar.
(Jika guna daging batang pinang tak perlu ditambah air tp kalau guna daging biasa bolehlah dimasukkan 1/2 cawan air utk mengempukkan daging)
Masukkan bahan B dan biarkan masak hingga kuah hampir kering. (bolehlah dimasukkan garam dan gula secukup rasa jika perlu)
Masukkan lebihan bawang besar dan cili merah serta tomato.
Kacau sekejap dan boleh lah dihidangkan panas2.

1 comment:

K.Nor said...

mekasih sudi try resipi ni, akak dah kata mmg sedap kan.. sayang anak murid sorang nih.. :)

slmt hari raya buat lieza sekeluarga