Tak tahu ler kenapa hari ni bertambah rajin sikit buat cucur udang lagi tp kali ni guna pakai resepi K.Nor pula..yg mengunakan Yis dalam campuran bahan adunan...ramai org dah buat guna resepi K.Nor ni...org JepunJawa pun dah try resepi ni sapa lg kalau bukan Hanamemories..
Wokey la..kali ni lieza nak copy resepi Cucur ni dari dapur K.Nor yer...dan buat Hana lak lieza nak copy resepi sos dari dapur Hana...buleh yer.
Cucur Udang
Cara2
Wokey la..kali ni lieza nak copy resepi Cucur ni dari dapur K.Nor yer...dan buat Hana lak lieza nak copy resepi sos dari dapur Hana...buleh yer.
Cucur Udang
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 bj telur
- 1 sudu teh yis (mjauripan)
- 1 bj bawang besar ~ didadukan
- daun saderi/daun bawang/kucai
- taugeh
- sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
- 1 sudu teh garam
- minyak utk menggoreng
Cara2
- Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
- Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
- Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
- Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak udang seekor sambil tekan2 sket.
- Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
- Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
- Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.
- Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan.
UNTUK SOS (RESIPI ASAL DARI "CHEF WAN")
Bahan-bahan
- 8 biji cili merah
- 2-3 ulas bawang putih
- 1 cawan gula - hana buh 3/4cwn
- 1/4 cawan air
- 1/4 cawan cuka makan
- 4 camca besar sos ikan
- Sedikit kacang tumbuk (hana dan mat guna bijan) - Lieza guna kacang
- >> hana tambah sos cili thai.
- Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain kecuali bijan. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat. Matikan api dan taburkan bijan/kacang sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...
No comments:
Post a Comment