Buat cucur udang ni petang semalam, kali ni buat version dan cara Kak Hanieliza...pernah jejalan kat umah Kak Ummi Kuantan tertarik dgn cucur udang ni sbb ada kelainan bahan2nya dgn mencampur kan tepung beras...tp lieza tak letak udang kat atasnya cuma campur terus kat dlm adunan..rasa cucur ni sedap, lembut didalam dan rangup2 gitu di luarnya..jom tilik2 resepinya yg lieza cnp dari dapur kak ummi nih.
CUCUR UDANG CHEF HANIELIZA
Bahan A:-
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- daun kucai
- taugeh (akak x letak ni..aiman xnak...) - lieza pun tak letak
- cili merah [cincang] (akak letak 1 1/2 biji)
- garam
- serbuk kunyit
- minyak untuk menggoreng
- udang kertas secukupnya (akak guna udang sederhana besar)
Bahan Mesin:-
- 1 s/b udang kering
- 1 labu bawang besar
- 2 cawan air
Cara-Cara:
1. Gaulkan rata semua bahan kecuali minyak dan udang kertas.
2. Panaskan minyak.
3. Sendukkan adunan dan letakkan udang diatas adunan.
4. Curahkan adunan yg berisi udang ditepi kuali dan biarkan ia meluncur jatuh dalam minyak.
5. Biarkan gorengan sehingga garing.
6. Angkat dan toskan.
7. Potong kecil dan hidangkan dengan sos cili.
SOS CILI
Bahan A:-
- 10 tangkai cili merah [buangkan biji]
- 1 cawan air
- 3 sudu besar cuka
- 1 ulas bawang putih [jika suka]
- 3 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar gula
- garam
Bahan B:-
- 3 sudu besar air
- 1 sudu besar tepung jagung
1. Mesinkan semua bahan A sehingga halus.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Bancuhkan bahan B dan masukkan dalam adunan cili.
4. Masakkan sehingga nampak pekat.
5. Tutup api dan hidangkan dengan cucur udang.
No comments:
Post a Comment