Tuesday, August 3, 2010

Asam Pedas Tenggiri


Lama juga tak masak Asam Pedas.....hari ni buat asam pedas ikut resepi CMG ..Asam Pedas ikan & Nenas...tp aku tak letak nenas pun malas nak pegi kedai cari nenas..aku cuma letak bendi dan tomato...yg lain2 mmg aku ikut...kiranya ni la pestime buat asam pedas letak kunyit..lengkuas..lada hitam bagai...biasanya aku buat sempoi jer..walau camner pun mmg sedap ada kelainan dari yg biasa aku buat...ok la acara seterusnya aku harus mencetak semula resepi dari dapur cmg ni dan tepek kat sini...


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss) - lieza guna ikan tenggiri
1 biji nenas madu, kupas dan potong serong - tak letak
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
1/2 inci halia, diketuk
1/2 inci lengkuas, diketuk
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
  3. Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api...

No comments: