Thursday, August 12, 2010

Bubur Cha Cha

Hari ni mcm terajin sikit, buat pemanis atau pencuci mulut...bukan sabun puan puan tuan tuan....tp bubur laaa..bubur cha cha..nak buat sikit tp jd tetap jd byk...masih gagal lg nak bajet2..tp tak ler menimbun sgt..cuma terlebih sikit..maklum la kalau bulan puasa nih pas mkn nasi..perut pun sendat..org kata se'ehhh ke so'oh..mana2 ler... ni ayat housemate aku ler ni masa dok bujang2 dulu..org ganu juga..berbalik pada cite bubur ni....senang jer nak buat..sapa nak buat dan nak rujuk resepi dgn detail bole tgk resepi ni kat SINI pun ada tapi yg aku buat ni guna keladi bukan keledek..tapi kalau nak letak semua pun bole...sukatan agak2 jer...tp aku nak juga CNP resepi dari umah Kak Ummi Kuantan sbb aku buat ni refer resepi dari dapur Kak Umi.

Bahan:-

  • 1 cawan bubur cacha kering
  • 500 ml santan
  • 2/3 cawan gula pasir/secukup rasa
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 2 biji keledek sederhana besar - dibuang kulit dan dipotong kecil - lieza letak keladi
  • secubit garam

Cara Memasak:-

  1. Basuh bubur cacha dan rebus dengan air biasa hingga lembut. Toskan dan ketepikan.
  2. Dalam periuk masukkan ubi dan santan dan masak dengan api perlahan.
  3. Masukkan gula dan secubit garam dan biar mendidih dan ubi empuk.
  4. Masukkan bubur cacha tadi dan masak sebentar hingga mesra.
  5. Tutup api dan hidangkan panas atau sejuk pun best..

No comments: