Resepi asal nya colek ikan tenggiri tp hanya yg ada ikan kembong maka kejadiannya Colek Ikan Kembong..dah lama resepi ni masuk list tapi tak terbuat2. asal ajer nak dibuat,limau pulak takder...ramai juga teman2 dah mencuba cuma lieza yg ketinggalan..asik2 ketinggalan...resepi asalnya dari Zaliana MyR tapi resepi ni lieza amik dari umah K.Nor Ganu kita tu, dah bermacam2 ikan dah berposing dgn resepi nih kat umah K.Nor..kalau tak caya tgk ler yer....betapa sedapnya colek ikan nih...sampai org dah buat byk kali tp lieza juga yg baru terhegeh2 nak buat....rasa nya mmg sedap....suka sgt...tp kan gambo ikan tu di ambil sebelum tabur daun limau purut...dah amik gambo baru tingat hehehhe ....psssttt K.Nor lieza amik tau tau tau...resepinya nih.
COLEK IKE TENGGIRI by Zaliana MyR
4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili api
2-3 biji limau nipis
1 inci belacan (bakar sikit)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Sedikit daun ketumbar/ daun limau purut/daun saderi (hiris)
Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
Campurkan air masak, cili, garam, gula, belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
COLEK IKE TENGGIRI by Zaliana MyR
4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili api
2-3 biji limau nipis
1 inci belacan (bakar sikit)
1 biji tomato (potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu)
Sedikit daun ketumbar/ daun limau purut/daun saderi (hiris)
Letakkan secubit garam pada ikan dan bakar dlm oven hingga masak.(Kalau bakar dgn kayu arang lebih sedap)
Campurkan air masak, cili, garam, gula, belacan dan perahan air limau dan blend. Tumbuk dengan lesung pun boleh. Letak dlm bekas dan gaulkan dengan bawang,tomato dan daun ketumbar.
Tuangkan kedalam pinggan berisi ikan yg telah dibakar. Sedia untuk dimakan dengan nasi panas.
1 comment:
amik ler... tak marah pong.. tp lain kali buatkan la utk k.nor sepiring :)
Post a Comment