Friday, March 5, 2010

Sup Makaroni

Lama dah nak buat Sup Makaroni ni.. tp asik2 tak kesempatan jer...peh tu tgk kat dapur K.Nor entah dah keberapa kali K.Nor buat..lelama tak tahan juga...nampak mengiurkan..bila dah makan perghhhhh lagi meleleh-leleh...mmg sedap..segar...gituuu....aku makan dgn sambal kicap perah ayor limau...uishhhh....tak peduli dah kalau baby Muaz nak susu...kuikuikui..apapun resepi asal ni K.Nor kata dari Masz... thanks buat Masz sbb sudi share resepi ni..dan buat K.Nor juga saya nak copy sebijik2 dari blog K.Nor resepi ni yer...kalau K.Nor tak beri...saya wat juga..


Bahan2
  • Makaroni (secukupnya) - K.Nor guna yg spiral - aku guna yg lain
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
  • 1sdk lada hitam - tumbuk ~ K.Nor letak 2 sudu kecil
  • bebola daging - secukupnya ~ tak letak tp ganti dgn hirisan daging - aku letak daging juga
  • 2 kiub lembu/tulang rusuk ~ tak letak, sbb yillek, ganti dgn pati ayam jer
  • 2ltr air/ secukupnya
  • segengam soohoon ~ hehehe yg ni lupo nak letak - aku pun lupoooo
  • sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg) ~ K.Nor letak carrot, bunga kobis dan cendawan tiram ... best! - aku tak letak sayur
** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging

Bahan sampingan
  • ikan bilis kecil/halus - digoreng
  • daun sup/bawang - dihiris
  • bawang goreng
Cili tumbuk ~ tak buat, cuma makan dgn sambal kicap dan perahkan jus limau kasturi - samaler dgn aku
  • Segengam cili padi
  • garam
  • 1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok
** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacau


Cara Penyediaan
  • Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
  • Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
  • Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
  • masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
  • Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang... sure x cukup semangkuk!! :)

2 comments:

K.Nor said...

uikkk.. baru nk tak tak beri tp dah copy tak.. ermmm tak per, kalau gitu, bak semangkuk besor!!! :) sedapkan..

Ezadlieza said...

huahuahua...jgn gitu k.nor...ni nak nangih nih...hukhuk...tp tak per...nanti saya bagi semengkokkk yer k.nor...mlm ni mesti k.nor dpt mimpi makaroni sup dari saya..