Wednesday, February 4, 2009

Karipap Doh simple

Bagi yg suke mkn kuih tradisional nih kan,.. ni lak aku share ler resepi doh karipap yg sempoi..yg beshnya kulitnya tu tetap rapuh walau dah sehari semalaman...resepi inti tu biasa ler kan sume org tau buat ye tak..sebenarnya sume org tau buat karipap ye tak..tp saje ler try resepi doh ni..bila dah acu try sedap lak..crispy lagi tu.. - Sumber dari Joaye Myresepi.

Bahan-bahan ( 20 -25 biji )
  • 4 cawan tepung
  • 3/4 cawan minyak-panaskan
  • 3/4 cawan air - atau lebih
  • 1 sk garam

Cara-cara :
masukkan minyak yg betul2 panas dalam tepung, kacau dgn folk, bila sejuk, kacau dgn jari sampai berderai. masukkan air. uli sampai rata sebati. bulat kecil2 sesuai utk size 1 biji karipap. bila dah siap. tutup dgn plastik tak nak kasi kering. menguna rolling pin, gelek , jgn terlalu nipis. masukkan inti, klim. goreng dengan api perlahan.

No comments: