Saturday, August 1, 2020

Laksa Utara

 
'LAKSA UTARA' 
Resepi Sumber : Mariana Zainal FB

Kuahnya..
1 kilo ikan sardin @ selayang(nak guna ikan kembung pun boleh tp x lemak mcm ikan selayang)
(Lieza guna ikan kembong besor tu 5 ekor)
>rebus ikan...kemudian asingkan isi ikan drp tulang..kisar hingga betul2 halus..(sy masukkan isi ikan 1/2 jug blender pastu masukkan air hingga hampir penuh dan kisar..kemudian ulang kisar baki isi ikan tadi..tulang ikan sy kisar dan tapis..masukkan dlm periuk..
 
Bahan kisar
25-30 tangkai cili kering(x suka pedas bleh guna 25 pcs)
2 biji bawang besar
Sebesar ibu jari belacan nak 2
>kisar hingga halus..masukkan dlm periuk yg berisi ikan yg dah dikisar tadi..
 
Bahan lain
Secekak daun kesom
2-3 kuntum bunga kantan belah 4
12pcs asam keping(wajib ada)suka masam bleh letak lebih..
1 sdb garam(membukit yer)
Sedikit bahan perasa
Sedikit air
>masukkan semua bahan ni ke dalam bahan2 kisar tadi...tambah air..jgn cair..agak2 tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair...renehkan hingga mendidih dan asam keping kembang..sesuaikan rasa..
 
Bahan lain
1 paket laksa kering brand EKA(rebus hingga empuk)
Cili merah hiris nipis
Bawang besar hiris nipis
Timun hiris
Salad atau daun selom(sy x letak xde stok)
Telur rebus
 

No comments: