Wednesday, July 1, 2020

Jeruan

 
Bahan-bahan
  • 4 ketul hati ayam
  • 3 ketul pedal ayam - tak letak pun sama jer rasa
  • 1 keping tauhu
  • 1 keping tempe - nak letak lebih pun ok..jd ler byk lauk tu nanti
  • 1 - 2 biji kentang
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci Halia
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air
  • 20 tangkai cili padi
  • minyak utk menumis

Cara2

  1. Hati ayam n pedal direbus sekejap supaya senang nak dipotong kecil2.
  2. Tempe, tauhu, kentang dipotong kecil dan di goreng dahulu.
  3. Bawang, halia, cili dihiris nipis.
  4. Tumis bawang, halia n cili sehingga naik bau.
  5. Masukkan hati n pedal, tutupkan dgn periuk sehingga hati n pedal tu lembut.
  6. Masukan santan n air.
  7. Kemudian masukan tempe, tauhu, dan kentang.
  8. MAsukkan sedikit garam, gula n serbuk perasa jika suka..biarkan mendidih..baru tutup api.
 

No comments: