Saturday, April 19, 2014

Masalodeh/Vadai

Selamat berhujung minggu yer kawan kawan....adik adik..makcik makcik dan semuanya....
Semalam adalah cuti Good Friday di sini, jadi Lieza merajinkan diri utk mencuba membuat kuih vadai ni..alhamdulillah menjadi dgn jayanya...rangup di luar dan lembut didalam...syiokkkk wooo bila gigit mengigit dan tergigit cili....perghhhh...sgt2 puas hati dpt dgn byknya..boleh la 4 kali mkn sama byk dengan kuantiti didalam gambar tu yer...yg lainnya liza goreng sekejap dan frozen kan..bukan movie Frozen yer.
Resepi ni Lieza ambil di Dapur Cendana Kasih sgt senang nak buatnya...campak campak jer.....haaaa apalagi pergilah beli kacang dal yer buat cpt...(bagi yg minat ler mkn kuih ni).
terima kasih Cendana Kasih

Bahan-bahan :
300gm kacang dal
1 bj bawang besar - potong dadu
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari - potong halus
2-3 tangkai cili kering - potong halus
Garam secukupnya
1/2 biji telur
secubit tepung ubi - liza tak letak
Minyak utk menggoreng

Caranya :
- Rendam kacang dal selama 4 jam atau 1 malam
- Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dal didalam blender
- Masukkan bawang dadu, cili kering, daun kari, jintan manis dan lain2. Gaul hingga sebati.
- Basahkan tapak tangan, letakkan 2 sudu besar bancuhan, bentukkan seperti bebola dan leperkan.
- Goreng dalam minyak yg panas sehingga kekunigan.

2 comments:

tun_telani said...

Salam kak liza cayang.... tun kalau buat, cili padi kene hiris halus betul nih.. sejak preggy nih xleh makan pedas sgt.. huhu

Unknown said...

Salam..saya pnh belajar dgn 2 org india membuat kuih vadai ni..tp versi ori punye tiada telur dan tepung ubi dan satu lg tmbh jintan putih..just to share