Saturday, February 16, 2013

Kek Coklat Kukus dan topping meleleh leleh..



Kek Coklat ni mmg sentiasa menjadi pujaan anak2...dah beberapa kali Eryan keep remind suruh buat kek coklat kek coklat..tapiiiii aduhaiiii ada kemalasan ckit...dan juga masa tu tak mengizinkan...alasannnnnnn kankankan...
Tiba tiba lieza terlihat tertengok dan terliur dgn kek coklat kukus yg dipamerkan oleh K.Nor semalam yg katanya super duper moist disebbkan topping yg meleleh2 dan disiram sampai 2 kali....wahh apalagi laju jer ler mokcik ni kedapur dok godek2...oooh sebelum tu...cari ler kat google resepi Kek coklat kukus kak Hanieliza...jumpa laaa.....dgn segeranya terus buat bak kata k.nor lah kan resepi ni mudah tak perlu mixer2 bagai A+B+C. terus siappppp....
Resepi Kek Coklat Kukus Kak Hanilieza ni ada 2 version salah satunya yg lieza copy ni dan yg satu lagi tu yg K.Nor buat tu...takder beza pun cuma sukatan yg ni..guna cawan...

Jom ler kita gi intai dapur K.Nor tu...mesti korang terliur tau...jommmmmm 

Jom tgk resepi ni yg lieza guna...
 
KEK COKLAT KUKUS

Bahan A [Kacau rata]

1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair - lieza guna minyak
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine - lieza guna tepung gandum jer
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara1. Panaskan kukusan
2 Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.
7. Hiaskan dengan krim coklat


Ni pulak resepi yg lieza ambik dari K.Nor bersama dgn topping yg meleleh tu...baca betul2 cara nak curah topping tu yer...camtu ler lieza buat...btw terima kasih K.nor kerna berjaya membuat lieza terliur...sampai baca komen2 kat FB tu satu2 sbb nak tau camner buatnya...maklum ler masa tu K.nor tak post lg kat blog. 
Yang pasti...rasa kek cekelat ni mmg moistttt betul..sedap sgt...betul kata k.nor tu...

KEK COKLAT KUKUS resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang ~ manis yg ngam2, tak perlu kurangkan gula

Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila

Bahan C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.


* Bila guna bekas plastik kecik spt yg K.Nor guna ni, kukus kek selama 30 - 35min atau sehingga masak dgn api sederhana supaya tidak naik membumbung atau supaya kek tu tak merekah.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.
CHOCOLATE GANACHE resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^

8 comments:

K.Nor said...

oooo.. lieza buat resipi yg satu lg ya.. sori la tak bgtau awal2 resipi mana yg k.nor guna.. tp apasal tak tanya? hehe apapun, kedua2 resipi tu mmg sedap kan.. part ganache curah masa panas tu yg buat kek tu moist dan super duper sedap :)

dZana said...

aslmkum lieza.. berlawan2 dgn knor ni.. akk tgok ni pun mcm nak tergoda.. tpi kene byk bsabar.. huuu.. sminggu cuti ni rasa penuh jer perut akak ni..mengah2 lagi..

hanieliza's cooking said...

Salam...
Seronoknya tenguk adik-adik mencuba buat kek cokolat super duper moist...
memang puas hati...

Ezadlieza said...

Tu la K.Nor..tak sangka ada 2 version resepi kak liza nih...takpelah..janji sedappppp dan moistttttt gitewww...terima kasih yer k.nor..

Ezadlieza said...

Wsalam K.zana, ye kak tgk kek cekelat ni mmg tergoda betul.....takpe k.zana kalau minggu ni dah penuh perut..minggu depan bole la mula lagi...

Ezadlieza said...

W'salam Kak Liza, terima kasih kak sudi singgah....dan juga terima kasih share resepi kek tu.... mmg puas hati kak liza...ni dok tulis ni pun terasa cam nak mkn lagi...adehhh.

Sheila Shafeareen said...

Assakamualaikum Lieza pun dah buat ye....kat rmh akk pun budak2 ni mmg hantu kek coklat...nest bula cuba resepi semudah ABC ni...

umi hannan said...

terima kasih sebab sudi share resepi..
http://abiumihannan.blogspot.com/