Saturday, June 16, 2012

Nasi Goreng Ikan Masin + Sambal Belacan Epal



Terliur dgn tayangan menu nasi goreng ikan masin ni kat dapur K.Nor hari tu... hari ni lieza merealisasikan impian tekak ni...hehehe...sekali buat satu rumah dok bau ikan masin ni.. semerbakkkkk...2 jam selepas pun masih meninggalkan kesan bau yg membuatkan hati meronta2 laparrrrrr... ngeh ngeh ngeh..
Kalau diikutkan semua masakan yg lieza tgk mmg buat terliur... tp seperti biasalah buat yg paling mudah nak buat, malas ke apa tak tau ler... tp gitu ler...jom la tgk resepi ni yg lieza amik kat dapur K.Nor secubitgaram...

Apalagi jom la masak menu ni sedappppppppppp!!!!!!


NASI GORENG IKAN MASIN
resipi : Che'Iza@Myresipi
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan ( 2 org )
3 mangkuk nasi
1/2 labu bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih di ketuk
8 biji cili padi diketuk
Ikan tenggiri masin sebesar 2 jari dipotong kecil.
2 sb sos tiram
1 sb nampla (sos ikan)
2 helai kailan
1 btg kacang panjang dipotong kecil
lobak merah di potong kecil
sedikit garam (tu pun kalau sos tiram tak masin)

Cara-cara
Tumis ikan masin, tekan2 sikit dgn sudip biar dia hancur sikit2.

Bila ikan masin nak garing masukkan bwg besar, bwg putih n cili padi. Tumis sampai naik bau masukkan sos tiram n nampla.

Masukkan kacang panjang, lobak merah n nasi gaul rata. boleh letak garam sikit kalau sos tiram tu tak masin.Bila nasi dah nak masak baru letak kailan. Siap utuk dimakan....

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2012/06/nasi-goreng-ikan-masin-ayam-ala-kepci.html#ixzz1xwZyQEUX



Bersama ni lieza mkn dgn sambal belacan epal hijau resepi dari dapur Izah Daut muffin lover yer... bukan izah ombak rinduuuuu ... hehehehe jom tgk resepi mudah yg mmg sedap bagi penggemar2 sambal belacan.... pestime juga tau lieza buat... mmg berbaloi mencuba...


SAMBAL BELACAN EPAL

1 biji cili merah*
6 ulas cili padi*
1 ulas bawang putih*
1 biji bawang merah kecil*
belacan sebesar ibu jari
epal hijau masam
garam & gula jika suka

Caranya:
Hiris bahan *. Panaskan sedikit minyak dan goreng sebentar bahan hiris sehingga layu dan belacan.
Angkat dan tumbuk sehingga hancur. Cincang nipis epal hijau dan ditumbukkan sedikit ke dalam sambal tadi.
Kemudian rasakan dengan garam dan gula jika suka.

No comments: