Thursday, February 16, 2012

Super Fudgy Brownies

Hari ni lieza nak buat satu menu yg simple mudah nak buat tp sedap..utk bekalan Enas ke sekolah esok.. sbb katanya ada sambuta maulidur rasul disekolahnya..
Tertarik dgn Brownies yg K.Nor dok tayang hari tu.. nampak senang nak buat bahan pun ada..apalagi lieza godek2 ler sambil tgk cite telenovella Bella Calamidades..
Beberapa minit kemudian siapppp...cam tak sabar tau nak ngap..bila tiba masanya.... lieza ngap dan ngap... fuhhhhh sedap la... terasa chewy gitu.. ish mmg sedap bagi penggemar coklat tau.... tak rugi tau kalau cuba...resepi ni K.Nor kata dari Kak CT Delima yg K.CT telah olah dari sumber Martha Stewart..terima kasih buat semua yg share resepi yg sedap nih..dan lieza nak share kat sini pulak yer k.nor...copy yer yer yer..
SUPER FUDGY BROWNIES
Resipi : Martha Stewart
Di Olah : Che CT
sumber: K.Nor
Bahan-bahan :
120 gm unsalted butter - (8 sudu besar)- lieza guna buttercup dan skip garam
130 gm all purpose flour - (1 cawan)
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)
1/2 sudu teh garam
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil
240 gm gula perang - (resepi asal 1 1/4 cawan gula kastor)
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips
Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips - lieza skip sbb anak2 tak suka
Cara-cara :
1. Panaskan oven 180'C. Sapu loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper dan lebihkan ditepi loyang untuk memudahkan untuk dikeluarkan brownies nanti, dan sapu juga baking paper dengan mentega. Ketepikan.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, garam dan choc chips sekali. Ketepikan. Pindahkan choc chips yang telah diayak kedalam bekas lain.
3. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.
4. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan.
5. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi. Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.
6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka. CT guna loyang 10x10x2 inci.
7. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan letak atas redai dan boleh dipotong-potong. Hias ikut suka... Selamat mencuba :)
* K.Nor hanya guna 200gm gula perang dan bakar dgn suhu 170C - lieza pun letak 200 gram gula perang.



3 comments:

K.Nor said...

yer.. yer.. silakan hehe

tun_telani said...

mmg terliur habis nii kak lieza.. pos ke bintulu se-tupperware!!

dZana said...

ngintai rspi dulu eh... ada lagi ke lieza..