Thursday, February 2, 2012

Portugese Egg Tart - updated


Menu yg dah finish yer...baru nak post sini...hehehehe..biasalah...byk yg menghalang utk ngadap blog nih...bz dgn anak2...mcm2 ler...tp tak per..lieza share juga resepi Portugese Egg Tart ni walau pun dan abih dan tak nampak bayangnya lagi..tp resepi tetap ada tak gituuuu...taaaaapiiiiii lieza letak gambo dulu yer....nanti baru letak ler resepi...nanti sambung semula.....to be contd..

Bagi yg tak tau..ni ler puff pastry yg digunakan utk buat Portugese Egg Tart nih..bole didapati di supermarket Giant..

Oklah resepi Portugese Egg Tart ni lieza guna pakai resepi yg diolah oleh Mas Duniaku dan juga Noorsha 1001 Cerita 1001 Rasa...resepi ni lieza copy dari dapur Noorsha..utk resepi yg di bawah lieza hanya buat separuh adunan jer....

RESEPI TART TELUR PORTUGIS @ PORTUGUESE EGG TART

*Noorsha wat 1/2 adunan saja :) -


Bahan Untuk Crust :
1 paket puff pastry

Bahan filling :
1 cawan susu cair @ susu segar
4 biji telur
1 cawan gula halus (Noorsha letak 3/4 cwn saja)
1 cawan air
1 tbs tapung kastard(next time bubuh 2sb) - lieza letak 2 sb(terasa kastardnya sedapppp)
½ tsp vanilla essence



Cara membuatnya :

Untuk buat crust :
Ambik sekeping puff pastry dan tekan2 rata puff pastry ke dalam bekas tart. (Noorsha gelek dulu puff ni supaya nipis...so bila masak nanti ia tak terlalu mengembang dan adunan telur tak membuak tumpah).... Jika wat dalam mould tart,sekeping puff pastry tu boleh dapat 2 biji tart telur. Kalau pakai ramekin macam Noorsha, sekeping puff pastry cukup untuk sebiji ramekin, x perlu dipotong ya.. :)

Cara buat filling :
Pukul manja gula dan telur biar sebati.
Masukkan semua bahan filling yang belum lagi dimasukkan. Kacau hingga sebati dan tapis adunan filling tadi.
Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yang diletakkan puff pastry tadi.
Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
Selamat menjamu selera!

4 comments:

izahdaut said...

mana aci gambo aje.. udah ler dah habis.. oh donia.. ini tidak adil..tidak adil tidak adil bagi diriku.. tetibe nak me 'yuna' lak. kiki

tun_telani said...

kak liza.. bz beno nmpk nyer tuu... guna resepi yg kak mas tunjuk aritu ke? tun pun rasa mcm nk mengetat laa..

Ezadlieza said...

Izahhh....hehehehe mmg dah ilang dari pandangan dah tart ni...mmg tidak adil tidak adil tidakkkk adillll...

Ezadlieza said...

Tun...mmg bz tun..lebih2 lg anak tak sihat..kerisauan mengatasi segalanya....resepi ni mmg akak guna yg Mas tunjuk tu...sedapppp..sesuaiiiii dgn tekak2 akak sefamily..akak tambah kastard tu..fuhhh.