Monday, January 16, 2012

Nasi Pilaf + Ayam Sosha Istimewa+ Kerabu Epal

Salam dipagi Isnin utk semua pengunjung yg di sayangi...pagi ni curi masa sikit utk update blog, rasanya hanya sempat utk letak N3 nanti kalau masa mengizinkan Lieza jejalan melawat dapur semua kengkawan..kala ini hanya sempat jeling2 dan intai kat tingkap jer dulu..rasanya masa tidak cukup jer...yelah kan jap lagi nak cepat2 masak pas tu kul 12 nak pergi ambik Enas dan Eryna..Enas setiap Isnin dan Selasa pukul 12.10 dah habis waktu...Rabu dan Khamis 12.40 pas tu Jumaat 11.40...Eryna biasalah 12.00-12.30 dah boleh ambil dari sekolahnya..jadi diwaktu pagi nih apa2 pun kena cepat2..belum lagi nak layan Muaz yg nak ngemping tido..haaaa...gitu ler citenya..org kata mana sempat nak rasa bosan dok kat umah nih..tak sempat pun nak rasa bosan..masa betul betul terisi...tup tup dah tgh hari..tup tup dah petang..tup tupppp dah menjelma pagi esoknya....huhhh cpt masa berlalu kalau sibuk2 nih...
Aishhhh..panjang lak citenya...ni la kan semalam lieza buat Nasi Pilaf, Ayam Sosha dan kerabu Epal...resepi pada mulanya lieza nampak ler kat Dapur K.Nor Secubitgaram...dimana resepi asalnya pula K.nor amik kat Dapur Sis Ayu Curlybabe...Utk menu ni Kerabu Epal lieza cuba resepi yg biasa K.nor buat dan Ayam Sosha tu dari menua asal Sis Ayu Curlybabe.
Next time bole dibuat lagi sebab...sedapppppp ini komen yg ikhlas tau...bukan main2..jadi terima kasih pada kedua2 sis ni yg tak pernah jemu utk berkongsi resepi yg sedap2..jom tgk resepi2 yg lieza cuba ni yer...


PILAF TOMATO
Sources:-From Mumtaj Begum Omar
@Asmah Laili Mintak Ampun sedapnya
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Copy dari : K.Nor Secubitgaram

Bahan:-
1kg beras basmath, cuci bersih rendam selama 10-15 minit dan tos airnya - lieza guna beras biasa
air mengikut paras beras dan lebihkan 1 cawan lagi
5cm kayu manis
5 biji buah pelaga-(Ayu gunakan 4 biji aje)
2 helai daun bay-(Ayu gunakan 1 helai aje)
1 biji bawang besar dihirs halus
1 sudu makan pes halia dan pes bawang putih
2 biji lada merah, dibelah jangan putus
3 sudu makan pes tomato
1/2 cawan daun pudina ~ k.nor gantikan dgn daun ketumbar
1/4 cawan susu sejat
garam secukupnya + secubit serbuk perasa-(Ayu tambah)
secukup minyak atau ghee untuk menumis
sedikit kacang gajus goreng ~ k.nor tak letak - lieza tak letak juga

Cara:-
Tuang kedalam periuk nasi letrik, air, susu sejat dan garam. Ketepikan
Panaskan sedikit minyak atau ghee didalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan daun bay sehingga meletup-letup dan wangi. Masukkan hirisan bawang dan lada merah. Tumis lagi sehingga bawang lembut dan wangi. Masukkan pes halia/bawang utih dan tumis selama 5 minit lagi, sehingga keharumannya dapat dihidu. Barulah dimasukkan pes tomato dan daun pudina.Biarkan sehingga keluar minyak.Matikan api.
Tuangkan semua rempah yang panas, kedalam periuk nasi letrik. Kacau sekali sahaja. Tutup periuk dan biarkan sehinga mendidih. Seterusnya buka tutup periuk, tuang semua bras yang telah dicuci dan toskan. Kacau sekali sahaja, tabur diatasnya kacang gajus goreng, gemburkan nasi dengan garpu sehingga kembang dan bergaul rata dengan gajus. Tutup periuk nasi.

* daun pudina k.nor gantikan daun ketumbar sbb tak ada stok daun pudina

Resepi Ayam Sosha Istimewa ni lieza ambik dari Dapur Kak Ayu Curlybabesarisfaction.

Ayam Sosha Istimewa
Sources:-From Hjh Fatimah Hj Ahmad
@Asmah Laili mintak ampun sedapnya
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction

1 ekor ayam, buang kulit dan segala lemak dan potong 12
(lumur kepingan ayam dengan sedikit kunyit dan garam, goreng lembab 1/2 masak)
5cm kayu manis,
5 biji pelaga-(Ayu gunakan 4 biji aje)
3 kuntum bunga cengkih
3 sudu makan lada kering

*2.5cm halia
*5 biji bawang putih
*10 biji bawang merah
(*dikisar halus)

1/2 sudu teh kunyit serbuk
1 tin kecil tomato puree
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan hirisan dau pudina-(Ayu tak ada stok)
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
sedikit madu atau gula pasir
2 biji tomato, setiap satu dibelah 4
1/2 kg bawang kecil dijadikan bawang goreng-(Ayu gunakan yang dah siap)
1/2 cawan kismis, digoreng dan diketepikan
1/2 cawan gajus digoreng dan ketepikan
1 biji tomato dihiris untuk hiasan
sedkit kacang peas untuk tabur
sedikit minyak untuk menumis
garam + perasa secukupnya

Cara:-
Panaskan sedikit minyak didalam kuali dan tumis kayu manis, pelaga dan bunga cengkih hingga wangi. Masukkan lad kisar dan tumis lagi hingga cantik. Masukkan bahan kisar dan tumis garing.Barulah dimasukkan serbuk kunyit.Kacau rata. Masukkan pula tomato puree dan tomato sos, balik- balikkan. Tabur 3/4 bahagian daun pudina dan ketumbar, tinggalkan 1/4 untuk hiasan. Tuangkan sedikit air. Masukkan hirisan tomato, madu atau gula dan sedikit garam. Renihkan dengan api kecil, sehingga pekat.

Jika terlalu pekat, tuang sedikit air. Masukkan kismis goreng, gaul rata. Masukkan bawang goreng.Barulah dimasukkan kepingan ayam goreng. Gaul supaya ayam dan rempah sebati. Renihkan lagi sehingga ayam empuk dan lembut dan rempah meresap. Akhir sekali masukkan gajus goreng. Gaul sampai rata.

Semasa menghidang, taburkan hirisan daun pudina/daun ketumbar, hirisan tomato dan kacang peas. Enak disajikan dengan nasi minyak mahupun nasi beriani. Sebaiknya- baiknya masak hari ini dan hidangkan pada keesokkan hari.(Ayu masak hari ini, hari ini juga makan..heheh)


KERABU EPAL HIJAU
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 bj epal hijau
1/2 btg lobak merah
2 bj cili merah
2 bj cili hijau
1 kuntum bunga kantan
1 pokok daun ketumbar
1 bj lemon (diambil jusnya) - takder lieza ganti cuka
1 sudu kecil gula
garam secukup rasa
lieza letak 1 ulas bawang merah dihiris

Bahan:
Epal dan lobak merah disagat atau diracik panjang.
Semua bahan lain dihiris.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan jus lemon.
Kacau rata dan rasakan masamnya
Sedia dihidangkan.

4 comments:

KakAsma said...

waaa,dah sampai sarawak dah ayam ngan nasi tu..akak masa tengok kat rumah ayu..punya laa tertelan airliur,tengok gambar jer tu..dah masak sedap yer lieza..ada masa bila bila nanti nak buat gak laaa....
penatkan terkejar kejar gini..nak tau bila petang kan lieza,rasa sedap ajer kalau dapat baring2...

tun_telani said...

amboi.. meriahnya menu kak lieza.. tun x pernah makan lagi nasi pilaf ni.

K.Nor said...

dah licin ya.. periuk kuali dan basuh bersih ya.. ermm... balik dulu la.. :)

Ayu said...

asslam liza,
waduh dah 2 hari rupanya posting liza, ni..maaf akak lambat tiba sebab baru hari ni dapat ngadap pc..
terimakasih sudi mencuba pilaf toamto & ayam sosha tu ya..
shukur liza & family suka..i m really glad..