Semalam lieza buat menu nih utk minum petang...utk kunyah2 anak beranak...simple jer nak buat pas tu sedap...tak sangka lieza roti keras kematu gitu bila dah diolah jd rangup..fuhhh best lah..roti yg panjang tu lieza guna separuh jer utk sekali makan...pastu hari ni pun lieza buat lagi utk mengabiskannya dan ada sebahagiannya liza letak jer sosej pas tu letak cheese(dpt kat eryna mkn sosej jer) ...next time lieza nak try guna sardin pulak...mesti sedapp juga kan...
Menu yg simple ni dah lama tertgk kat dapur K.Nor Secubitgaram dimana asal usulnya K.nor pulak ambik kat dapur K.Anymz My Kitchen...terima kasih buat kedua2 sister nih...izinkan lieza nak panjangkan juga resepi ni kat dapur lieza juga...
FRENCH LOAF WITH CHEESE AND TUNA
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter
Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.
Dah siap..
Hari ni lieza memandai mandai letak sosej...tp terlebih bakar..tp lg rangupppppp....dan kisahnya dah separuh jalan buat baru teringat tak letak hirisan tomato...jdnya hirisan tomato berada di atas yer bukan dibawah...heheheh...hentam sajer ler..janji rasa tak lari...kannnn..
Menu yg simple ni dah lama tertgk kat dapur K.Nor Secubitgaram dimana asal usulnya K.nor pulak ambik kat dapur K.Anymz My Kitchen...terima kasih buat kedua2 sister nih...izinkan lieza nak panjangkan juga resepi ni kat dapur lieza juga...
FRENCH LOAF WITH CHEESE AND TUNA
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram
Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter
Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.
Dah siap..
Hari ni lieza memandai mandai letak sosej...tp terlebih bakar..tp lg rangupppppp....dan kisahnya dah separuh jalan buat baru teringat tak letak hirisan tomato...jdnya hirisan tomato berada di atas yer bukan dibawah...heheheh...hentam sajer ler..janji rasa tak lari...kannnn..
1 comment:
tq dear..sudi share resepi ni...nak try wat gak la...mesti sedap sgt kan
Post a Comment