Friday, December 16, 2011

Cinnamon Sugar Pull Apart Bread


Hari ni tetiba mood meroti dtg pulak.. nak tau kenapa tetiba dtg haaa.. ni gara2 teracun dgn K.Nor Secubitgaram dan juga penggemar rempah kayu manis Tun Telani(patut ler manis sbb suka kayu manis)
Peghasilan CSPA ni nampak cam rumit tp sebenarnya senang jer rupanya dan hasilnya mmg sedap sbb dpt mkn panas2...masa membakar harum semerbak baunya...
Oleh kerana lieza update n3 ni guna iphone so lieza tak dpt nak buat backlink nanti kalau celcom berukbsndnya dah ok lieza akan backlink kan dari dapur ke dapur.. buat masa ni lieza copy jer resepi ni dari dapur K.nor secubitgaram...takpun sapa nak tgk detail bole pegi dapur K.Nor Secubitgaram
nak tgk step by step cuba pegi dapur Tun Telani
Jom tgk resepi yer...

CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ next time k.nor kena kurangkan sket gula - lieza letak 1/2 cup jer
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer - sama ikut k.nor
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok - pun tak letak
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah.

Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.
* Kaedah K.Nor bila guna BM: lieza pun guna kaedah ni Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila) Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam) On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.

5 comments:

Nieza said...

waduhhh kak lieza pun dah buat cepat yer virus ni merebak ..nk kena kejutkan bibik(BM) ni suruh uli roti hehe

tun_telani said...

walaa... tu dia... dh kuar CPAB dia.. mmg sedap sangat sangat sangat nihh.. hehe... sekali hadap je habis. x puas makan, rasa nk buat lagi lah.

K.Nor said...

yes... sorang lg dah kena virus hehe.. ehh apasal lain jer layout rumah lieza ni

izahdaut said...

kak nor tu sebar racun rumput gamaknya kan. hahaha.. kak ezad.. eh silap kak liezaaaaa... i miss u ..muah muah... woooo muaz dah ensemmmm. geram nengoknyerrrr..

laju la kak lieza. saya baru bercadang nak buat petang tadi. tibe tak jadi pulak. esok la insyaAllah.

dZana said...

akak punya dah abis.. dtg intai sni pulak... esok akk nk buat lagi tau.. hihihi