Friday, July 8, 2011

Black Beauty Chocolate Cake


Fuhhh nama kek ni glamer koooo....ala ala beaty n the beast lak tajuknya...ngehngehngeh...kek ni kan cara nak buatnya pun senang...bahan2 mudah didapati..yg pentingnya lagi sedapppppp n moisttttt.....rata2 kek cekelat yg lieza cuba semuanya sedap2....yg ni versi org lain yg dulu2 versi org lain...yg takder letak telur pun ada...macam2 resepi syiokkkk mencuba...
Tapi kan kek ni lieza buat masa nak pergi Lundu hari tu...tak letak topping pun...pun rasa sedap...aishhh disaat lieza tgh dok taip ni lidah dan gigi ni terasa rasa kecoklatan kek nih...ishh ttak leh jd nih...jom kita tgk resepi yg lieza copy dari dapur kat Yatiememories aka Sinar kehidupanku.

Bahan A
  • 2 cwn tepung gandum/superfine
  • ¾ cwn serbuk koko
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 2 sudu kecil b.powder
Bahan B
  • 2 cwn gula castor
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
  • 1 cwn air panas suam
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • 3 biji telur
Cara-Cara
  1. Ayak Bhn A, ketepikan
  2. Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
  3. Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
  4. Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
  5. Guna loyang 8x8
Topping mudah tapi sedap
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
  • 1/2 cwn tpg jagung
  • 2 sudu besar majerin/ butter
Cara- Cara
  1. Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.

6 comments:

Anna Qawina said...

meh nak gelak sikit..saya buat dah lbh seminggu tp masih blm n3kanlagi..punyala malas..hahaha..
tp topping dia best kan..keknya dapat banyak..

Ezadlieza said...

Anna...awat nya peram lama sgt tuh...ehh betul la kek ni dpt byk...puas betul makannya anna..

Yatie said...

uwaaaa ada kek coklat beauty kat sinilah...mmng sedapkan kek ni..nak buat pun mudahkan...terliur baliklah, mcm nak buat lagi je..

Nieza said...

sedapnya kak...suka banget kek cekelat ni kalau buat sure mkn byk...ishh tak leh berat dh berkilo naik ni..huhu

Ezadlieza said...

K.Yatie

Kek ni mmg sedap dan marbeles...puas makan kek nih...yg penting senang nak buatnya...tak berpoloh poloh..

Ezadlieza said...

Nieza...

Akak pun suka kek cekelat nih....takpe nieza pas mkan kita diet semula..hehehe