Wednesday, July 20, 2011

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers

Hari ni lieza buat ayam panggang ala kenny rogers ni...mmg sedappppppp...ratah eatah camgitu pun lazatttttt....ayam ni lieza makan dgn nasi ayam segera..maksudnya...buat nasi ayam dgn menggunakan rempah nasi ayam yg dah tersedia ada kat kedai...maleh punya pasal camtu ler jdnya...sesekali kan takper lah...resepi ni dah lama lieza perap lebih lama lg kadar perapan resepi nih dari nak perap ayam nih tau....haaa harini lieza buat gak sbb tetiba terlintas nak buat..jom layan resepi yg lieza ambil dari K.Ummi punya Dapur Home Sweet Home

AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS
Sumber: Che Mid
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan:-
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)- lieza guna bahagian peha ayam jer 2 ketul

Bahan2 untuk perap ayam : -

  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam- lieza takder nih..lieza guna sos tiram dan serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir- (*akak guna gula perang)
  • 2 sudu besar herba campuran/mix herb mccormick (akak xda ni, letak campuran dried parsley, oregano + basil)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega
Cara-cara:-
  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- Hana perap semalaman (*akak perap 3 jam)
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
  5. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. (Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar. ) Kali ni akak makan dengan nasi Mandhi...hehehe


9 comments:

izahdaut said...

mmg best ayam neh... saya pun dah pernah buat. tapi kak lieza nyer ayam lagi menyelerakan. cantik je warne dia

tun_telani said...

ha'ah laa kak izah.. pesal kak lieza nyer ayam kaler dia lg cantik niih.. tun pun suka sgt resepi nih.. even member2 yg tgk kt blog tu pun try n ckp sedap.

Ezadlieza said...

Izah & Tun...

hahahaha...cantik ker gitu...pueh akak dok depan oben tu masa bkar tenung jer...tu ler akak letak foundation tuh...maskara sikit..ngehngehngeh...ishh tp serius ler mmg sedap..mkn gitu pun sodappp...

Nurul said...

Salam kenal, K Liza...

wah ader ayam panggang ala kenny rogers kat cni.... dah brp dapur nurul singgah tayang ayam ni... terliur dibuatnya... :)

Diana @ Melley Mey said...

yg nie diana belum cuba lagi... tergoda lg nie.. uwaaa... tgk sedap ler ayam nie...

Ayu said...

Assalam Lieza,
ayam kenny rogers memnaglah sedapkan..
akak dah 2x buat dalam seminggu lepas akak buat yang pertama kemarin tu..hehe..
memang anak2 pun suka..

Ezadlieza said...

Nurul...
SALAM KENAL Nurulllll.....jom ler join buat lak..hehehe

Ezadlieza said...

Diana..

Mmgg sedap ayam ni diana..jom ler cuba..akak pun nak buat lg nanti...

Ezadlieza said...

K.ayu
w'salam k.ayu...betul la k.ayu sedap sgt...nanti liza nak buat lg makan dgn sos lada hitam pulak...