Wednesday, June 15, 2011

Kuih Kaswi Gandum

Taraaaaaaa....suka suka suka..mkn kuih muih melayu nih...mmg goyang goyang gitu kaswi nih bak kata si izah mapin tu...tp kan Izah akak maleh nak p cari kelapa parut..akak guna kelapa inti sikit..almaklumler kelapa inti tu dah maneh kan..sajer ler try..tp makan gitu jer ponnnn sodappp....ehhh akak nak copy resepi yer....nak telan telan air liur jom singgah dapur Izah Mapin Lover ni..utk kuih ni lieza buat separuh adunan jer..mmg puas giler...seswai utk penduduk isi rumah yg tak ramai yer...

KUEH KASWI GANDUM

Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
*saya tambah beberapa helai daun pandan

Masakkan semua dan sejukkan

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi

3 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam kenal & ziarah Lieza..
Arituh pun nmpk kat rumah izah ..bila agak nyer nak sampai dapur mama ...

Anna Qawina said...

akak...nape akak punya warna kuning? ke saya yg tak guna gula merah jd warna lain? kekekeke..tp sedap kan..kan..meh kita buat lg..hahaha

izahdaut said...

akak kuuuu...sedap ke makan ngan kelapa init tu.. ikikikiki.. kalau makan ngan kelapa inti gamaknya kuih kaswi tu kena wat lemak2 masin. bagi lawan rasa dia kan. sedapkan kak. puas makan.. sedap ah