Tuesday, June 14, 2011

Kerabu Mangga Ala CRS

Hari ni lieza buat kerabu mangga ala ala Chicken rice shop...resepi dari K.Nor Secubit Garam...aduhhh disaat lieza menaip ni masih terasa rasa mannga nih...perghhh sedap..betul ler k.nor mmg ada rasa mcm kat CRS tu...dpt lak mangga yg sebiji mcm yg kat CRS lak tu lagi ler besttttt....masa lieza buat cair air liur dibuatnya..lieza mmg suker benor kerabu mangga gini nih...dulu masa pregnant kan Muaz suka pegi CRS semata2 nak makan kerabu mangga ni jer...sedap wooo...jom tgk resepi k.nor ni yer..


KERABU MANGGA Ala CRS

resipi : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
5 bj buah mangga muda
sedikit kapur makan
3 bj bawang merah ~ dihiris halus
3 - 5 bj cili padi hijau dan merah ~ dihiris halus
2 - 3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
1 sudu besar gula
1 sudu besar sos ikan

Cara2

Sagat halus mangga yg dah dibuang kulit dan rendam dalam sedikit air kapur utk merangupkannya.
Bilas bersih dan toskan.
Masukkan kedalam sebuah mangkuk dan masukkan kesemua bahan2 lain.
Gaul hingga sebati dan biarkan sebentar supaya semua bahan2 mesra.
Boleh lah dihidangkan.

@@@ Pstttt K.Norrr..ni kalau makan dgn nasi kuning ni sedap ni kan...hushhh..

6 comments:

K.Nor said...

ooo buat kerabu ala CRS ni ya.. camna, ada sama cam kerabu kat CRS tu? akak makan sekali jer aritu, tu main agak2 jer resipi dia.. kalau ada kurang atau lebih tu cakap la, boleh k.nor ejjas :)

Ezadlieza said...

Ada rasa mcm kAT crs tu k.nor sbb ada daun limau purut...lieza mkn dah byk kali...mmg ada rasa...kekadang lieza makan kat situ ada letak udang kering..kekadang takder..tp rasanya sama jer...dah ok dah nih..CRS ni die letak daun limau purut tu yg sedap tu..

nuwairani ismail said...

terliur la pulak...CRS xde kt Sandakan ni. Kene drive 6 jam gi KK dlu baru jumpa..

Nieza said...

sedapnya kerabu tu kak...CRS tu apa?jakun lak nieza ni..hehe tapi suka banget kerabu ni..maunya bertambah nasi ni kalau mkn kerabu ni...hehe

tun_telani said...

perghhhh... menitik air liur tun nengok nih..
xpenah lak mkn kerabu nih kat CRS (pegi pun br 2-3 kali.. hihi)

K.Nor said...

Nieza >>meh nak tulun jawab.. CRS --> chicken rice shop ^__^