Wednesday, May 11, 2011

Ikan Kembong Masak Taucu

Hari ni tercapai ler hasrat nak masak taucu...lama sungguh tak makan..dan sejak kawin pun ini ler pestime liza masak taucu...samaada terlupa atau apa pun tak tau ler....teruk benor jer bunyinya kan...tp takpelah janji lieza dah dah buat kan...resepi ni amik kat Ros Jintanmanis..resepi Ros guna ikan bawal bersama terung..tp kat lieza jadi ikan kembong bertimun..hehehehe..sbb itu yg ajer yg ada...kaut jer apa ada dlm esbok tu...
Ok ler tak mau panjang2 cite...jom jenguk resepi dari Ros ni yer..(akak cnp jer yer Ros)
Resepi Asal : Ikan Bawal Masak Taucu Bersama Terung Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
2 ekor ikan bawal saiz sederhana ( potong dua bahagian)
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar taucu
sedikit air asam jawa
1 biji terung panjang ( dibelah dua dan dipotong beberapa bahagian)
1 biji lada merah@lada hijau ( dihiris halus)
1/2 biji bawang besar ( dihiris nipis)
2 biji bawang merah

5 ulas cili padi ( jika mahu lebih pedas boleh tambahkan kuantitinya)

Cara-caranya

1. Goreng ikan bawal hingga garing dan ketepikan, kemudian goreng pula terung separuh masak, Hiris atau cincang halus, bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia, kalau nak tumbuk guna lesung batu pun boleh, kemudian panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumisan.

2. Selepas itu masukkan taucu dan kacau sebati, jika terlalu kering boleh masukkan setengah cawan air, kemudian masukkan pula ikan bawal dan terung yang telah digoreng tadi.

3. Akhir sekali masukkan sedikit air asam jawa hirisan bawang besar dan hirisan lada merah, sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, kacau lagi, setelah lada merah dan bawang besar agak layu, angkat dan hidangkan panas-panas, selamat mencuba.

1 comment:

izahdaut said...

akakkkk.. nak tumpag makan sini.. malas nak masak..huhu