Tuesday, May 10, 2011

Ayam Masak Paprik Special

Menu utk hari ni Ayam Masak Paprik Special resepi asal dari Love To Cook tapi resepi ni lieza ceduk ceduk dari dapur siapa lagi kalau bukan K.Nor Secubitgaram yg rajin benor cuba berbagai jenis masakan...cu cu cuba masuk dapur K.Nor tu kalau tak caya....
Sebenarnya ni dah kali kedua lieza buat menu nih...ikut resepi ni sebijik sebijik...mmg sedapppp..sebelum sebelum ni main campak2 jer..ikut suka hati jer..mmg berbaloi cuba resepi Love ni...


AYAM MASAK PAPRIK SPECIAL by Love's Hubby :)

Bahan-bahannya :-
300gm ayam (Hubby guna bahagian keel ayam) ~ dipotong dadu
5 biji bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 inci halia ~ dicincang
1 biji tomato ~ dipotong
1 biji carrot ~ dihiris
30gm bunga kubis ~ dipotong
3 helai daun limau purut
2 sb cili kering kisar
1 sb sos tiram
1 sb kicap manis
1 sb sos cili
1 sk sos ikan
garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya :-
Gaulkan ayam bersama sedikit garam. Panaskan minyak dlm kuali dan gorengkan ayam hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
Kurangkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Masukkan bunga kubis dan carrot. Gaul rata, biar sayur masak.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Tambahkan sos tiram, kicap manis, sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Gaul sebati, biarkan sebentar.
Masukkan tomato dan daun limau purut, kacau rata dan padamkan api.
Sedia dihidang bersama nasi putih panas2! ;)

4 comments:

Kak Sam said...

Lieza memang setuju sangat tu. Baru ni saya buat ayam paprik skodeng dapur kak nor gak

K.Nor said...

mmg sedap!... eh sam.. kuatnyer kipas! hehe

Ezadlieza said...

Kak Sam...jom kita skodeng ramei rameiiii...
K.Nor...betul betul mmg sedap...

sayangku intan said...

npak dap nye...nsib bkan depan mata nie...