Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam -potong 12,cuci,toskan
- 4 biji kentang -potong baji dan goreng sehingga masak
- 1 pokok daun bawang
- 2 btng daun sup/saderi [potong kecil]
- 4 s/b kicap pekat
- 3 s/b sos tiram
- 1/2 cawn air
- 1 s/k serbuk lada hitam
- 1 s/b kunyit dan garam utk goreng ayam
- minyak masak utk menggoreng ayam dan menumis
- 2 btng cili merah-di belah 2
- 2 btng cili hijau- di belah 2
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bwng putih
- 1 inci halia
- 1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang,2 biji buah pelaga
- Bersihkan ayam, gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit...gorengkan hingga separuh masak.
- Setelah siap, gorengkan pula kentang yg dipotong baji sehingga masak dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg di mayang sehingga wangi.
- Masukkan air, kicap dan sos tiram. Masukkan pula serbuk lada hitam dan gaul sebati.
- Biarkan sehingga mendidih dan bila mendidih masukkan ayam dan kentang yg di goreng tadi.
- Masukkan pula cili merah dan cili hijau yg di belah 2 tadi...gaul lagi .
- Perasakan, sekiranya dah ok, bolehlah tutup api, angkat dan hidangkan. Taburkan dngn daun sup dan daun bawang yg di hiris kecil.
No comments:
Post a Comment