Wednesday, April 13, 2011

Kurma Ayam Daun Kunyit

Hari ni lieza buat Kurma Ayam..tapi kali ni letak daun kunyit....cuba cari kelainan masakan kurma ni bila satu hari ternampak K.Nor Secubit Garam ada post menu nih...sedap juga ler k.nor..wangiiiiii....tapikan...tak nampok daun kunyitnya ler...dah tenggelam..pueh lieza cari kat dlm..betapa dah layu layat si daun kunyit nih...lieza minta ijin nak copy resepi yer k.nor sekadar utk rujukan yg lieza pernah masak gini....dan memanjang manjangkan resepi yg mudah nih...

KURMA AYAM DAUN KUNYIT
resipi : K.Nor@SecubitGaram

1/2 ekor ayam ~ dipotong
1 labu bawang besar ~ dihiris nipis
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1/2 in halia ~ dihiris halus/pjg
1 paket rempah kurma Adabi ~ bancuh dgn sedikit air panas utk jdkan pes
4 cawan santan (sederhana pekat)
2 bj ubi kentang ~ dipotong
1 bj tomato ~ dipotong 8
1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
1 bj cili merah ~ dibelah 2 tp tak putus
garam dan gula (jika suka)
minyak

Panaskan minyak dan masukkan bawang besar.
Goreng hingga bawang kekuningan dan masukkan bawang putih dan halia.
Goreng lg hingga wangi.
Masukkan pes rempah kurma, kacau2 dan biarkan hingga pecah minyak dan masukkan ayam.
Gaul ayam hingga mesra/sebati dgn rempah dan biarkan seketika (boleh dimasukkan sedikit air jika rempah terlalu pekat).
Bila ayam dah bertukar warna, masukkan santan dan ubi kentang (gunakan api sederhana jer)
Masak hingga mendidih dan jangan lupa utk mengacau supaya santan tak naik kepala.
Masukkan tomato, garam dan sedikit gula.
Bila ayam dan ubi kentang dah empuk, masukkan daun kunyit dan cili merah.
Kacau dan biarkan sekejap, boleh lah dipadamkan api.
Sedia utk dihidangkan.


*kalau kuah agak pekat, boleh lah dimasukkan sedikit air panas dan masak utk seketika lg.

1 comment:

K.Nor said...

fuhh.. wanginyer bau daun kunyit kat rumah nii :)