STICKY CARAMEL CHICKEN
resipi asal : MutiaraAzura MyResipi
sumber: CMGebu & K.Nor@SecubitGaram
BAHAN-BAHANNYA :-)
12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
2 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
1 camca besar cincangan halia
1 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap
1 camca besar sos cili
7 - 8 camca besar madu
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...
* K.Nor tambah 1 sudu besar serbuk lada hitam - Lieza pun letak
resipi asal : MutiaraAzura MyResipi
sumber: CMGebu & K.Nor@SecubitGaram
BAHAN-BAHANNYA :-)
12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
2 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
1 camca besar cincangan halia
1 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap
1 camca besar sos cili
7 - 8 camca besar madu
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...
* K.Nor tambah 1 sudu besar serbuk lada hitam - Lieza pun letak
2 comments:
assalam kak, nieza pun plan nk msk ayam ni dh masuk list dh resepi tapi hari ni mood malas lak...ditunda pula ke hari dan masa yg lain la..hehe
wsalam nieza....sedap nieza mkn dgn nasi panas2...lupa dirai jdnya..hehehehe
Post a Comment