Thursday, February 24, 2011

Sticky Caramel Chicken

Tak tahu dah nak masak apa dgn ayam ni...teringat hari tu k.nor ada letak post Sticky Caramel Chicken nih..skrg...taraaaaaa...dah siap ayamnya nih....mmg sticky...thanks k.nor..resepi asal sticky caramel chicken wing tp lieza ikut cara k.nor juga..apa2 jer ler janji ayam yg ada isikan....jgn paruh ayam udah...camner ler nak makan kan...huahuahua...oklah K.Nor lieza nak juga panjangkan resepinya kat sini yer...lieza copypes yer...nak tgk menu ni kat umah k.nor klik SINI yer..rajin2 ler klik...mesti berbaloi.


STICKY CARAMEL CHICKEN
resipi asal : MutiaraAzura MyResipi
sumber: CMGebu & K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
2 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
1 camca besar cincangan halia
1 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap
1 camca besar sos cili
7 - 8 camca besar madu

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...

* K.Nor tambah 1 sudu besar serbuk lada hitam - Lieza pun letak

2 comments:

Nieza said...

assalam kak, nieza pun plan nk msk ayam ni dh masuk list dh resepi tapi hari ni mood malas lak...ditunda pula ke hari dan masa yg lain la..hehe

Ezadlieza said...

wsalam nieza....sedap nieza mkn dgn nasi panas2...lupa dirai jdnya..hehehehe