Oklah...perut dah kenyang anak2 semua dah tido jd boleh ler bergumbira ngadap blog ni...yehahahaahahha....hari ni la terajin lg sikit buat apam pisang kukus, tgk pisang mcm tak berganjak jer..jd buat ler apam pisang yg mudah dan sedap nih...resepi ni lieza ambil dari blog Jintan Manis Ros nama diberi...resepi asal dari Diana..dah merata juga resepi ni merantau ke blog CMG..Blog Mak Lang pun ada....terima kasih buat mereka2 semua ini...utk itu Ros, akak CNP dari blog Ros yer..akak panjangkan pulak kat sini...mmg sedap gebus..uishhh..jom kita try...
Bahan-Bahannya ( resepi asal dari Diana)
Cara membuatnya :-)
Bahan-Bahannya ( resepi asal dari Diana)
- 1 cawan tepung gandum*
- 1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
- 2 biji telur gred A
- 100 ml minyak jagung (atau mentega cair) - ros cuma letak 80ml minyak masak.
- 1/4 cawan gula (mat guna gula perang)
- 4 biji pisang emas, sederhana besar*
- 1/2 camca teh soda bicarbonate*
- Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)
Cara membuatnya :-)
- Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
1 comment:
EMM MACAM SEDAP JE. BOLEH LAH CUBA.. CARA MEMBUATNYA PON NAMPAK MUDAH..
Post a Comment