Tuesday, July 13, 2010

Ikan Masak Asam


N3 tertunggak juga...dah lama buat tp baru ada mood nak tepek kat dapur nih...rasa mmg sedap sbb ikan tu digoreng terlebih dahulu..resepi ni amik kat umah Chef yg dikenali ramai..Kak Hanieliza.
Untuk rujukan aku...minta izin nak CnP kat sini yer kak liza..

IKAN MASAK ASAM

Bahan

2 keping ikan tenggiri
[boleh gunakan ikan lain saperti selar/kembung/bawal]

Bahan Hiris
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar

Bahan Sos
1 cawan air asam jawa
[boleh gunakan cuka..2 s/b cuka + 1/2 cawan air]
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam

Cara
1. Ikan dibersihkan dan gaulkan dngan kunyit & garam
2. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
4. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
5. Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
6. Sedap dimakan ngan nasi putih.

No comments: