Friday, July 30, 2010

Chicken Finger Masak 3 Rasa


Uishhh...apalah nak masak nih utk arini...haaaa..terpk kat esbok ada chicken finger yg sudah jemu dimakan begitu saja...sekaligus terpk yg K.Nor pernah masak Bebola Sotong 3 rasa..dimana resepi asal CMG Udang 3 rasa..sampai kat aku jadi Chicken Finger 3 Rasa..hahahha....rasanya mmg bole diterima...makan sepinggan nasi pun dah habis...maknanya sedap ler tu kan..ishh panajang pulak celoteh aku yg tak berbayar ni...huhhh...gini ler K.Nor...Lieza nak cetak resepi ni kat dapur lieza yer K.Nor...nak share kat sini pula khas utk sesapa yg rasa2 tak ada idea nak masak apa...bole ler try nih.

Resepi asal CMG - Udang 3 Rasa..sampai Dapur K.Nor Bebola Sotong 3 Rasa..sampai kat dapur aku jadi Chicken Finger 3 Rasa..

Bahan:-
  • 10 - 15 bj bebola sotong/Chicken Finger
  • 1/2 biji capsicum merah - potong berbaji - Tak letak takder stok - cuma letak cili besar
  • 1/2 biji capsicum hijau - potong berbaji - Tak letak takder stok
  • 1/2 biji capsicum kuning - potong berbaji - Tak letak takder stok
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1/2 cawan sos cili (akak pun guna sos cili thai)
  • 1 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 camca besar kicap cair
  • garam dan gula (optional)
  • 1/3 cawan air
Cara Memasak:-
  1. Goreng sekejap bebola sotong dlm minyak panas. Goreng2kan hingga bahagian luar keperangan. Angkat dan toskan. tak nak goreng pun tak per, terpulang la..
  2. Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak dalam kuali tadi.
  3. Tumis bawang putih,bawang besar dan cili kisar hingga harum.
  4. Masukkan kesemua jenis sos dan gaul rata.
  5. Masukkan semua jenis capsicum dan air. Gaul rata.
  6. Masukkan bebola sotong, kacau hingga semua rata dan tambah garam dan sedikit gula jika perlu. Masak untuk 1 - 2 minit hingga kuah pekat sikit. Angkat dan hidangkan.

No comments: