o
Taraaaaaa....tu diaaaaaa ehhhh...Nasi Tomato menu utama hari ni....ada kelaratan tenaga sikit...aku godek2 ler kat dapur nak buat menu utk hari ni...specel sikit lg pun Mr.Hubby cuti..memandangkan student pun bercuti..Mr. Hubby pun amik kesempatan bercuti sambung dari CNY ari tu...seminggu tu beb..saje ler main masak2 nak test power ni haaaa...tak ler masak byk sekadar cukup ler kami anak beranak yg makan...hmm ok ler tak mau ler merapu panjang...ni tgh sambil meriba Muaz ni haaa...kang bangun tak sempat lak nak copy resepi...resepi ni hasil rempitan aku kat Dapur K.Nor...dah merata resepi ni ber copy paste dan kali ni aku nak CnP lak utk rujukan aku nanti...bole yer K.Nor, walaupun resepi asal ni bukan dari K.Nor..(resepi asal dari Che De Sam) tp kira halal je ye kak ooooiiiii...uishh panjang ler pulokkk..meh le layan resepi...
Bahan Tumis:-
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara Memasak:
Gunakan periuk nasi elektrik dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis ke dalam minyak hingga naik bau.
Masukkan susu cair , tomato, garam dan gaul rata. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
Masukkan beras dan daun pandan.
Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila telah masak, kacau rata perlahan2.
Hiaslah dgn bawang goreng dan daun sup.
NASI TOMATO by Che De Sam
Bahan:-
5 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 sudu besar marjerin/minyak sapi
5 sudu besar minyak
garam
air (ikut sukatan - 5 cawan jugak)
daun pandan/daun sup
Bahan:-
5 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 sudu besar marjerin/minyak sapi
5 sudu besar minyak
garam
air (ikut sukatan - 5 cawan jugak)
daun pandan/daun sup
Bahan Tumis:-
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara Memasak:
Gunakan periuk nasi elektrik dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis ke dalam minyak hingga naik bau.
Masukkan susu cair , tomato, garam dan gaul rata. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
Masukkan beras dan daun pandan.
Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila telah masak, kacau rata perlahan2.
Hiaslah dgn bawang goreng dan daun sup.
No comments:
Post a Comment