Saturday, November 7, 2009

Popiah Basah



Hari ni nak bagi pengunjung2 blog ini makan popiah basah...dah lama benar kepingin nak buat sendiri popiah basah tapi kemalasan mengatasi segala-galanya...dan akhirnya hari ini aku telah gagahkan juga diri ini utk membuatnya...satu persatu..lama kelamaan siap dan ngappppp ler apalagi...rasanya..perghhhh...mmg sedap ler..puas hati buat sendiri....kalau beli kadang tu mcm dah terbasi jer intinya....terima kasih buat Kak Umi-E yg share resepi ni....

kulit popiah yg sudah diletak inti

kulit popiah yg sudah disapu sambal

kulit popiah dlm kuali non stick

Resepi ni aku selak2 kat MyR bagi sesapa nak buat klik kat sebelah ni..Resepi dari Kak Umi-E...sbb kat situ ada gambar step by step nak buat kulit popiahnya..apa pun aku minta izin juga nak CnP resepinnya utk rujukan sendiri...

Bahan-bahan ( 12 keping )

  • Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam
  • Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
  • Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
cara2 utk kulit popiah
  1. campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  2. gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  3. ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
  4. buat dari arah jam
  5. mulakan dari tepi dulu
  6. kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  7. setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  8. angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  9. ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  10. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  11. lipat macam biasa dan gulung
  12. sedia untuk dimakan :)

No comments: