Wednesday, April 22, 2009

Kek Pisang Sempoi



Nyum..nyum..nyum...sedapnya kek pisang ni baru jer pas bakar td...last weekend beli ler pisang embun dlm 5 biji jer.....lama gak terabai..so dtg ler rajinnya nak bagi abih pisang tu...tak byk pun guna nya cuma 2 biji jer sbb pisang ni beso...n sebelum bakar aku letak cekelat chip..n letak dlm bekas kecil2 supaya senang anak2 nak mamam..tak yah nak potong2..tul tak..seperti biasa resepi ni sumber dari MyR..dari Sofinar..sedap kek ni n senang jer nak buat..sapa2 yg maleh nak klik meh tgk resepi yer...

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
Cara2
  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda

p/s...Cara2 tu aku masukkan sume bahan2 tu dlm blender jer..kisar sume sampai putih...pas tu masukkan dlm bekas2 muffin/paper cup then campak2 kan chocolate chip..n aku bakar dlm 25 minit jer..suhu 180 celcius...kan senang..tak caya cuba lahhhh..

1 comment:

Anonymous said...

kak lieza ovelate tu apa? :) fid