Saturday, March 28, 2009

Puding Triffle


Wah kali ni mcm terajin sikit ler..buat ler puding ni...yg berlapis lapis lagi tu..resepi ni dah byk kali ler buat mmg sedap dimakan lebih lagi ketika sejuk....yg dalam bekas besor tu utk our frenz nak p umah die dan pulangkan bekasnya sekali n yg kecik2 tu utk tekak sendiri...tak kusangka rupanya Enas suka lak puding nih..berbaloi juga ler buat...resepi ni sumber dari tenet juga tp lupa ler amik kat ner sbb dah lama..tp resepi dari maizana..
PUDING TRIFFLE

Bahan-bahan
  • 2 Kek Swiss roll (apa apa perisa pun)
  • 1 tin fruit coktail (brand ligo ke..macam2 ada) 1
  • kotak Kristal Jelly Nona (apa apa perisa pun)
  • 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
  • 4 sudu besar tepung kastad
  • Nestle Yogurt (pengganti whipping cream) - tak payah pun tak pe.

Caranya

  1. Layer 1: Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail...keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.
  2. Layer 2: 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.
  3. Layer 3: Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.
  4. Layer 4: Masak air panas...sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).
  5. Layer 5: Bila jelly dah beku..sapukan Nestle Yogurt ke atasnya..kalau nak cantik lagi..taburkanlah buah strawberry atau peach keatasnya.

2 comments:

Natasha said...

Resipi yang x akan saya lupa sampai biler2..hehe..best!!

lieza said...

Tasha mesti dah expert kan...senang dan sedap tul tak....nyum nyum nyum