Wednesday, March 4, 2009

Kung Pao Chicken


Sebenarnya dah lama aku masak masakan ni dan dah byk kali aku buat...tp aku baru jumpa gambonya, ada sekali tu aku tukar kepada udang..sedap sehingga menjilat jari ler lebih2 lagi makan dgn nasi yg panas2... asben balik pun tak sedar....hahahah..btw..ni ler resepi nya aku CNP jer...sumber rai MYR.

Bahan A

  • 600 gm ayam
  • tepung jagung
  • garam

Bahan B

  • 100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak (tak letak pun)
  • 30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
  • 2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
  • 3 s/b sos tiram
  • 2 s/b cili sos
  • 1/4 cwn air
  • minyak utk menumis
  • garam-jika perlu
  • 2 inci halia - ditumbuk halus


Cara-cara

  1. Utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
  3. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
  4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
  5. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
  6. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api....

No comments: