Hari ni menu Mee Bandung...jemu mkn nasi makan mee lak...tp sempoi je mee bandung ku ini..nak cuba??? tgk ler resepi...kalau tak nak cuba jamu mata jer la yer...- sumber hanieliza tp dah ubah sikit ikut citarasa sendiri dan kesenangan aku..cuma sikit jer ubah bawang tu aku guna bawang besor.
Bahan-bahan
- Sebungkus mee kuning
- 2 biji bawang besar/6 biji bawang kecil
- 1 Biji bawang putih nak letak lebih pun ok
- 5 s/b sos cili
- 3 s/b sos tomato
- 2 s/b sos tiram
- 1 s/b udang kering
- 20 biji cili kering (ikut tahap kepedasan)
- 15 ekor udang basah
- Daging or Ayam (ikut suka nak letak byk mana)
- Sotong
- Sawi
- Tahu di goreng n dihiris
- Daun sup n bawang
- 1 kiub pati ayam/1 s/b serbuk pati ayam tumix
- Air secukupnya
- Telur
Cara2:
- Blendkan bawang, bawang putih, cili kering dan udang kering
- Tumis kan bahan yg diblend tadi sehingga naik bau.
- Masukkan air lebih kurang 1 litre atau lebih (ikut selera masing2)
- Masukkan kiub ayam, sos cili, sos tomato, sos tiram
- Biar sampai mendidih n masuk kan serbuk perisa n garam
- Masukkan udang sotong daging biarkan sebentar
- Masukkan sawi yg telah di potong2
- Pecah kan sebiji telur dan kacau dgn cepat (tak letak pun tak per)
- Last sekali bole ler masuk telur lagi beberapa biji dan biarkan.(ikut brape org yg makan)
- Bole ler dihidang bersama daun bawang n sup, tauhu goreng n bawang goreng
p/s jika guna kan serbuk ayam tumix..mesti dirasa dahulu kemasinan nya baru di letak garam sbb tumix ni dah masin...oraittt....
No comments:
Post a Comment