Thursday, February 5, 2009

Mee Bandung



Hari ni menu Mee Bandung...jemu mkn nasi makan mee lak...tp sempoi je mee bandung ku ini..nak cuba??? tgk ler resepi...kalau tak nak cuba jamu mata jer la yer...- sumber hanieliza tp dah ubah sikit ikut citarasa sendiri dan kesenangan aku..cuma sikit jer ubah bawang tu aku guna bawang besor.
Bahan-bahan
  • Sebungkus mee kuning
  • 2 biji bawang besar/6 biji bawang kecil
  • 1 Biji bawang putih nak letak lebih pun ok
  • 5 s/b sos cili
  • 3 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b udang kering
  • 20 biji cili kering (ikut tahap kepedasan)
  • 15 ekor udang basah
  • Daging or Ayam (ikut suka nak letak byk mana)
  • Sotong
  • Sawi
  • Tahu di goreng n dihiris
  • Daun sup n bawang
  • 1 kiub pati ayam/1 s/b serbuk pati ayam tumix
  • Air secukupnya
  • Telur

Cara2:

  • Blendkan bawang, bawang putih, cili kering dan udang kering
  • Tumis kan bahan yg diblend tadi sehingga naik bau.
  • Masukkan air lebih kurang 1 litre atau lebih (ikut selera masing2)
  • Masukkan kiub ayam, sos cili, sos tomato, sos tiram
  • Biar sampai mendidih n masuk kan serbuk perisa n garam
  • Masukkan udang sotong daging biarkan sebentar
  • Masukkan sawi yg telah di potong2
  • Pecah kan sebiji telur dan kacau dgn cepat (tak letak pun tak per)
  • Last sekali bole ler masuk telur lagi beberapa biji dan biarkan.(ikut brape org yg makan)
  • Bole ler dihidang bersama daun bawang n sup, tauhu goreng n bawang goreng
p/s jika guna kan serbuk ayam tumix..mesti dirasa dahulu kemasinan nya baru di letak garam sbb tumix ni dah masin...oraittt....

No comments: