Thursday, February 19, 2009

Kek Kukus Velvet Hawflakes


Meh kita layan pula kuih ni...kek ni aku buat sbb dok teruja dgn kesenangannya dan kecepatan utk mengadunnya...mmg senang tau..pas tu sedap lak tu..tp satu je kena rajin ler nak dok melapis tu yer tp tak lama pun masa yg diambil utk mengukus bagi setiap satu lapisan tu cuma 5 minit jer..setiap lapisan aku guna senduk bulat utk ceduk lauk tuh...haaa apalagi acu try uij test ler yer...sumber dari MResepi Kak fida..jom tgk resepinya yg aku CP dari My Resepi.

Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
  • 220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
  • 1 sk rata baking powder*
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100 ml minyak jagung/masak
  • 1 sk esen vanilla pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
    secukup hawflakes (aku guna yg bentuk 4 segi..yg bulat pun ok)


Cara-cara :

  1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
  2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
  3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.


p/s

"untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk."

No comments: