Thursday, April 3, 2014

Pengat Ubi


Pengat pengat ni boleh dikatakan favourite Lieza juga la....tak kira la pengat apa pun..pengat pisang, pengat labu, pengat keladi dll la....termasuk la pengat ubi ni....sedap woooooo...
Rasa rasanya semua org pandai buat pengat kan...betul tak...tp tak pe lah Lieza letak kat sini juga la yer..

Sumber : Myresepi

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 3 ketul -- Ubi Kayu {dipotong dan rebus}
  • 2 mangkuk -- Santan
  • 3 sudu -- Gula pasir {ikut kemanisan sendiri}
  • 1/4 ketul -- Gula kabung
  • 1 helai -- Daun pandan
  • Secubit garam
  • 1/2 gelas -- Biji sagu {direndam seketika}

Cara-cara

  1. Masak santan bersama gula kabung, gula pasir, garam, daun pandan, dan biji sagu hingga gula kabung cair.
  2. Kacau kerap supaya santan tidak pecah minyak.
  3. Masukkan ubi kayu yang direbus tadi. Biar mendidih dan kuah agak pekat sedikit. Tutup api.

No comments: