Saturday, March 29, 2014

Panasonic Mixer Grinder MX-AC400




 Peralatan dapur yg baru Lieza miliki...senyum sampai ke telinga makcik ni weiiii...bila En. Hubby menggoffer utk membelikan Mixer Grinder ni.....apalagi..ok jer la jawabnya kan kan kan....
Tujuan Lieza post N3 ni bukannya nak lagak2 pun yer...takder maknanya pun kalau setakat ada Mixer Grinder ni nak riak riak...
Lieza terpanggil nak letak juga N3 pasal Mixer Grinder ni bila mana Lieza Google masa di awal2 nak cari siapakah  org yg pernah guna benda alah ni punya la tak jumpa...bila google asyik keluar yg dari Panasonic punya iklan jer...jd tujuan Lieza ni hanyalah utk berkongsi maklumat jer ok! not more than that...



Ok seterusnya....haaa selepas dah di keluarkan dari kotak ini ler rupa alat2nya....dari kanan yg dok tenggek atas sarangnya tu kan namanya Plastic Jar ...yg tu adalah utk buat juice dimana didalamnya siap ada penapis sekali jd segala hampas2nya tersekat kat dlm tu....nak blend kelapa utk dapat santannya pun boleh..air soya bean pun boleh..
Kalau you all nak buat apa2 juice dan nak tambah ais pun bole tp kena kluarkan dulu penapisnya...benda alah ni heavy duty yer bole kisar ais...
Ok yg depan sekali tu no 2 dari kanan tu namanya Jar Unit for Blending atau utk pengadunan...yg ni pulak seperti biasa lah nak blend apa apa pun bole juga...dlm keadaan suam2 pun bole cthnya nak blend cili bawang yg kita masak pastu bole jer nak blend..nak blend telur pun boleh dimana kita perlu tukarkan bladenya kepada Whipping Plate.. nak tgk whipping platenya...tgk gambo kat bawah ni....
Ok...2 unit Jar yg terakhir tu yg besar dan yg kecik tu adalah Wet n Dry ..kat belah kiri tu..bole dikatakan sama jer fungsinya..sbb kedua duanya boleh kisar makanan yg kering dan kedua duanya juga bole kisar makanan yg basah juga cth makanan yg kering ...kacang ker...cili kering hingga nak jadikan serbuk ker. kisar kacang hijau, kisar kopi, dan lain2 lagi lah yg you all nak kisar supaya sesuatu makanan tu jd serbuk..
Kalau makanan yg basah pulak you all bole kisar daging ke ayam ke udang ke....
cuma bezanya kalau korang nak kisar byk gunakan yg besar..kalau sikit mcm nak buat sambal belacan utk 2 org makan tu guna je lah yg kecil...begitulah seterusnya.

Ok ini diantara aksesorinya...no 1 dari atas tu namanya Fruit Pusher (Penolak buah) tujuannya ialah utk menolak buah ke arah blade..
No. 2 dari atas tu...ialah spatula utk you all korek2 segala dlm balang tu..dan kat blakangnya tu built in pemutar skru utk kita tukar blade.
dan akhir sekali tu yg bulat tu...itulah Whipping plate yg Lieza katakan td tu...utk digunakan sewaktu kita nak adun telur...
Confius tak?? tak yah nak confius2 senang jer once you all dah ada benda ni pandai ler nanti korang nak kerjakan...yg penting you all kena tahu alat ni mmg heavy duty.

Ok ini la rupa controllernya(switch buttons) yer puan puan..




Ok yer puan puan sekalian...ni cthnya...Lieza nak buat bumbu nasi goreng dan rasa malas nak tumbuk jd apalagi kita kluarkan la Jar yg kecil sekali tu masukkan bahan2nya..dan kemudian lieza pilih mode Pulse jd lah mcm kat gaambar bawah ni....kalau nak hancur lg you all bole pilih mode no 2 takpun 3 terus kat switch buttons tu...haaa kan senang kerja kita...yg bestnya  kejadiannya adalah sama seperti kita guna kan lesung...yelah kan kekadang mak kita slalu ckp..eh tumbuk la lg sedap rasanya...haaa camtu lah...skrg kita campak jer dlm mixer grinder ni.
Bila kita guna mixer grinder ni tidak menghilangkan  rasa mcm yg kita tumbuk hokey..sama jer...dont worry..mmg berbaloi..




Dah siapppppp...




Sekarang tiba lah masanya Lieza ucapkan selamat tinggal pada Philip Twist ni yg dah 10 tahun berjasa dgn Lieza utk kerja2 menyiapkan masakan Lieza hari2...kalau bukan kerana Philip Twist ni dah hampir rosak tak mungkin Lieza cari penggati lagi....bila mana Lieza guna blender yg kering tu tetiba kluar api la pulak tu yg ngeri makcik ni oiiii...walau apa pun Philip Twist ni pun satu brand yg terbaik juga bagi Lieza sbb dah 10 tahun Lieza guna, dan kisahnya Philip Twist ni adalah hadiah perkahwinan Lieza pd tahun 2004 pemberian dari beberapa org sahabat dari tempat Lieza pernah bekerja dulu di UEM Builders  (you know who are) terima kasih kat you all yg menghadiahkannya utk Lieza dan amat2 berguna sekali  selama 10 tahun ini...., Lieza mmg tak pernah beli Blender pun.. hanya menggunakan Philip Twist ni sahaja....oooooowhhhhh sedihnya...kenangannnnnnn..
Terima Kasih kalian dan Good Bye Philip Twist...Jasa Mu ku kenang...


###Penerangan Lieza diatas adalah berdasarkan apa yg Lieza guna pakai yer kawan2..jika ada info atau maklumat yg Lieza terlepas pandang boleh lah sekiranya kawan kawan komen dan share.

Opppsss..kalau kawan2 nak tgk video cara2 nak guna kawan2 bole juga tanya jer Encik Google yer nanti akan keluar youtube Masterchef Selebriti kita iaitu Dato Fazley mengunakan Panasonic Mixer Grinder.

No comments: